Balhé

Botrány: kenőpénzért lehet bejutni az egyik budapesti elit iskolába

Botrány: kenőpénzért lehet bejutni az egyik budapesti elit iskolába

2023. január 26., csütörtök
Botrány: kenőpénzért lehet bejutni az egyik budapesti elit iskolába

Már sok éve fogadnak el kenőpénzt a fővárosi Eötvös József Gimnáziumban azért, hogy olyan diákok is felvételt nyerjenek, akiknek nem sikerült a felvételin az írásbelijük. A leggazdagabb szülők gyerekei külön előnyt élveztek – derül ki a Metropol cikkéből.

Egy, a Metropolhoz eljuttatott hangfelvételből derült ki, hogy az ország egyik legjobb iskolájának tartott budapesti Eötvös József Gimnázium igazgatója, Moss László és a gimnáziumhoz tartozó alapítvány vezetője, Kálmán Gábor a nyolcszoros túljelentkezés ellenére is fenntart iskolai helyeket arra, hogy az írásbelit elbukó pénzes szülők gyerekei is felvételt nyerjenek, minimum félmillió forintos vesztegetési pénz befizetése után. Akiből ennél is több pénzt „néztek ki”, arra finoman nyomást gyakoroltak.

A botrányos hangfelvételből az is kiderül, hogy nem egyszeri esetről van szó, már évtizedek óta fogadnak el kenőpénzt azoktól a módosabb szülőktől, akik a rosszul sikerült felvételi ellenére is az Eötvösbe szeretnék csemetéjüket járatni.

Azt mondtad, hogy nem mi vagyunk az első kísérleti nyulak ebben a helyzetben, és itt zárójelben jelezném, hogy igaz, amit mondtál, mert a mi ismeretségi körünkben is van olyan, ma is az Eötvösbe járó gyermek, aki általánosban bukdácsolt, majd a hatosztályosba felvették. Van ilyen három a körünkben, hol saját gyermek, hol unoka

 – mondja az édesapa a hangfelvételen, amire az iskolaigazgató jobbkeze, Kálmán Gábor végig helyesel. Az alapítvány vezetője végig azzal nyugtatgatja az apukát, hogy ez már nem az első olyan alkalom, hogy Moss László igazgató a saját hatáskörében vesz fel szóbeli nélkül több olyan gyermeket, aki korábban elbukta a felvételijét. 

A teljes cikketittolvashatja el

Kiemelt képünk illusztráció!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.