Hírzóna

Telt házzal üzemel a szegedi hajléktalanszálló

Telt házzal üzemel a szegedi hajléktalanszálló

2022. december 12., hétfő
Telt házzal üzemel a szegedi hajléktalanszálló

Zsótér Ágnes, a Hajléktalan Ellátó Hálózatot működtető Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézmény vezetője a Délmagyarnak elmondta, egész évben 100 százalékos a kihasználtság, míg a télen biztosított plusz férőhelyeik a nők esetében telítettek, a férfiaknál pedig 80-85 százalékos a kihasználtság.

Segít a kormány
Mihálffy Béla, a térség országgyűlési a Délmagyarországnak arról számolt be, hogy a hajléktalanok ellátása önkormányzati feladat, de ahhoz, hogy az ellátás biztosított legyen, idén is több mint 12,5 milliárd forintos támogatást nyújt a kormány országos szinten. Megjegyezte, ezen felül ebben az évben is több mint egymilliárd forint többletforrást osztott szét a kormány pályázatokon keresztül az ellátás fejlesztés érdekében.

Zsótér Ágnes a lap kérdésére elmondta, korábban főként a férfiakat érintette a hajléktalanság, az elmúlt öt évben azonban megnőtt a nők körében is az igény az ellátásra, már tavaly is száz százalékos volt a számukra fenntartott helyek telítettsége. Úgy véli, ennek egyik oka az, hogy a jogszabály az ellátórendszer felé irányítja őket, míg másik oka idén a rezsiárak emelkedése lehet.

Országos szinten hetven százalék feletti az éjjeli menedékhelyek kihasználtsága a Belügyminisztérium beszámolója szerint, a 10 ezer éjjeli menedékhely és átmeneti szállás férőhelyen túl télen – novembertől áprilisig – további 1 562 férőhelyet is biztosítanak hazánkban az otthontalanok számára. Utánajártunk, hogy a megyeszékhelyen mekkora igény van a nappali melegedőre, az átmeneti szállóra és a népkonyhára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.