Politika

Orbán Viktor: A szankciókkal nem kerültünk közelebb a háború végéhez

Orbán Viktor: A szankciókkal nem kerültünk közelebb a háború végéhez

2022. december 2., péntek
Orbán Viktor: A szankciókkal nem kerültünk közelebb a háború végéhez

A szankciók nem vittek közelebb a háború végéhez

Orbán Viktor miniszterelnök hagyományos, péntek reggeli rádióinterjúját azzal kezdte hogy, kilenc hónapja tart a háború, az elképzelés pedig az volt, hogy a szankciók bevezetésével közelebb jutunk a háború végéhez.

A szankciók nem vittek közelebb a háború végéhez, és az unió országainak okozott gondot.

Nehéz tél előtt állunk, és Ukrajna is egyre nehezebb helyzetben van - mondta a kormányfő. "A szankciók politikája nem érte el a célját."-mutatott rá.

Lesz olaj, az ár kérdéses

"A majom most ugrik a vízbe" - mondta a kormányfő arra reagálva, hogy az unió országai nem hozhatnak be nyersolajat december 5-től. Orbán viktor elmondta, hogy MAgyarországnak joga van behozni olajat Oroszországból.

"Magyarország továbbra is hozzájut az olajhoz, de a legfontosabb az ár, mert az alól nem tudjuk kivonni magunkat"

- tette hozzá. December 5-e után kiderül, mi lesz a pontos ár. 

Magyarország el tudja érni a céljait

Orbán Viktor elmondta, a brüsszeli bürokraták azt akarják, hogy a szankciók a gázra és az atomenergiára is ki legyen terjesztve.

"Ez katasztrófa lenne Magyarország számára.

Magyarország eddig mindig elérte a mentességet"- tette hozzá a kormányfő. "Jó reményekkel veszünk részt a kilencedik csomagról szóló vitában, ha eddig kitartottunk, akkor most is el tudjuk érni a céljainkat. Folyamatosan küzdeni kell az alapvető érdekeinkért." A miniszterelnök kiemelte, hogy a nemzeti konzultáció húsbavágó, mert nincs ennél fontosabb kérdés.

"A legfontosabb, hogy mennyit kell fizetni az energiáért"

- tette hozzá. Az ország megértette, hogy a 2023-as év gazdasági eredménye a szankiókon múlik. 

Újabb szankciókat akarnak a háborúpártiak

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy a háborúpárti tábor továbbra is a szankciók kiterjesztését akarják.

"Mi azt mondjuk, azonnali tűzszünet és a béketárgyalások megkezdése kell.

A háborúpártiak újabb és újabb szankciókat akarnak." -tette hozzá. Félévente a kivetett szankciók sorsáról is dönteni kell, de már most olyan a helyzet, hogy számot kell vetni a szankciók eredményeiről - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Eltévedtek az európaiak a sötét erdőben

Háromszor annyiért veszik az amerikai gázt az európai országok, mint korábban Oroszországból, "az európaiak eltévedtek a sötétben."-mondta erre Orbán Viktor. "Eddig olcsón szereztük be az energiát Oroszországtól, miközben technológiai exportot folytattunk. Most levágjuk magunkat az orosz forrásról, de nincs stratégia arra, hogy honnan szerzünk be olcsó energiát. Máshonnan behozva drágább az energia, és az egész továbbgyűrűzik, és ebből lesz a szankciós infláció" - fejtette ki a kormányfő.

"Senki nem adott választ arra, hogy mi lesz az új európai gazdasági modell, és hogyan leszünk versenyképesek. 

Mi nem várakozhatunk arra, hogy valaki erre választ adjon, ezért saját forrásból kell kigondolni az új magyar gazdasági rendszert" - tette hozzá. 

A baloldalhaz gurultak a dollárok, az országnak járó pénzt nem adták oda

Az Európai Bizottság által elfogadott magyar helyreállítási tervről azt mondta, hogy egyet sikerüt most előrelépni. Orbán Viktor kijelentette,

már 2021 nyarán odaadhatták volna ezeket a forrásokat, de politikai okokból nem tették.

Nem adták oda a pénzt a magyaroknak, míg a baloldalnak juttatták a guruló dollárokat -tette hozzá. A választásokat azonban a joboldal nyerte, így meg kellett állapodnia a bizottságnak. A bizottság szerint egyébként a magyar

terv a kiválóak közé tartozik - tette hozzá. Köszönetet mondott azoknak, akik részt vettek a tárgyalásokban.  

Most kell türelmesnek lenni

Orbán Viktor szerint a bizottsággal való tárgyalásokhoz türelem kell, de van néhány alapvető kérdés, amiben nem lesz álláspontváltozás.

"Azt akarják, hogy engedjük be a migránsokat, fogadjuk el a szankciókat és engedjük be a szexuális propagandát az iskolákba, de ezt nem fogjuk megtenni"

-tette hozzá. A háborúnak nemcsak az a költsége van, hogy a Nyugat finanszírozza az ukrán hadsereget, hanem kiderült, hogy az ukrán állam működtetését is a Nyugat finanszírozza - ismertette a kormányfő. Külső források nélkül az ukrán állam nem tud működni, ezért segítséget kért Kijev. Az unió szerint évente 18 milliárd eurót kellene adnia Ukrajnának, mi ezt elfogadjuk, de nem vagyunk boldogok - tette hozzá.

Magyarország belátja, hogy Ukrajnát segíteni kell.  

-jelentette ki a kormányfő.

Nem a közös úniós hitelfelvételre

"A közös uniós hitelfelvételt nem támogatjuk Ukrajna megsegítésére"

- mondta a kormányfő. Hozzátette. hogy bben az esetben egy adósságközösség lenne az EU, és ezt nem lenne elfogadható. "Ne keverjük össze az unió költségvetésének a pénzeit és a segítséget. Minden ország súlyozva vállalja a maga részét, és ezt kétoldalú módon adjuk az ukránoknak" - tette hozzá.

"Mi félretettük azt a pénzt, amit oda kéne adni Ukrajnának."

-hangsúlyozta.

Megvédhető a rezsicsökkentés

"Egy munkahelygyilkos adóemelés a globális minimumadó, és ezt nem engedhetjük meg magunknak"

-mondta a kormányfő. A választók azért szeretik a demokráciát, mert ők döntenek arról, hogy melyik kormány, milyen adórendszert akarnak  - mondta a kormányfő. Orbán Viktor beszélt arról is, hogy a Magyarországra érkező energia ára 2021-ben 7 milliárd euró volt. 2022-ben 17 milliárdra ment fel, és 2023-ban tovább drágulhat.

"A magas energiaárak miatt 10 milliárd eurót vesztünk"

-tette hozzá. Mint kifejtette, ezt az összeget elő kell teremteni, és most gőzerővel ezen dolgoznak. A 2023-as költségvetés újratervezése most folyik.

"Ha mindenki jól teszi a dolgát, akkor el tudjuk érni, hogy a magyar gazdaság ne essen recesszióba"

- tette hozzá.

"Ha erre képesek vagyunk, akkor meg tudjuk védeni a 181 ezer forintos rezsitámogatást."-emelte ki.

Történelmi léptékben ez a legnagyobb kihívás

"Kulcskérdés, hogy minden forintot a rezsivédelmi alapba kell betenni, hogy a cslaádok ne menjenek csődbe, és a gazdaság ne menjen tönkre."

-jelentette ki Orbán Viktor.

A migráció továbbra is nagy kihívás

A migrációs helyzetről azt mondta a kormányfő, hogy a helyzet egyre durvább, áldatlan állapotok vannak a déli határnál. Megoldást abban lát. ha lejjebb tolják a védelmi határt dél felé, erről pedig folyamatosak a tárgyalások.

"A cél, hogy a szerbek irányításáva délebbre védjük a mi biztonságunkat"

- tette hozzá. Hozzátette, hogy a csehek és a szlovákok is hajlandóak részt venni a védekezésben. A miniszterelnök kifejtette, hogy történelmi léptékben továbbra is a migráció a legnagyobb kihívás, mert Brüsszel továbbra is azokat támogatja, akik a migránsok beengedése mellett állnak.

"A brüsszeli bürokraták és a dollárbaloldal teljesen egyetért a migránsok beengedésében."

- hangsúlyozta a kormányfő.  

A teljes interjút itt tudja visszahallgatni:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.