Közélet

Huszonnegyedik diploma után majd a huszonötödikre készül a „diplomakirály”

Huszonnegyedik diploma után majd a huszonötödikre készül a „diplomakirály”

2022. december 26., hétfő
Huszonnegyedik diploma után majd a huszonötödikre készül a „diplomakirály”

- Az nem meglepő, hogy valakinek diplomája van, akár több is. De azért az nem mindennapi, hogy valaki huszonhárom diplomát szerez. Hogyan kezdődött ez az életút?
- Kecskeméten, a Piarista Gimnáziumban tanultam, orvosnak készültem, így biológia, fizika, matematika és kémia fakultációra jártam, a padtársammal együtt. Ő orvos is lett, én viszont amikor megláttam a táblákon átfutó szőlőcukor képletét, akkor azt mondtam, hogy szeretnék segíteni az embereknek, de én ezt nem magolom be. Átjelentkeztem magyar és ének fakultációra, ami nem állt tőlem távol. Korábban éppen Szegeden nagyon sok nyarat töltöttem a Kincskereső irodalmi táborban. Így lettem magyar-könyvtár szakos hallgató, a könyvek és a könyvtár pedig a mai napig nagy szerepet játszanak az életemben. Vallásos családból származom, gyakorló katolikus vagyok, és ez a Hittudományi Főiskola felé terelt, ott levelezőn kezdtem el tanulni. Rögtön két felsőoktatási intézmény, három szakos hallgatója voltam nappalin és levelezőn.

Huszonhárom diploma és egy doktori oklevél



- Bár nem mindennapi, de azért ez még nem rendkívüli. Folyamatosan jöttek az újabb és újabb szakok?
- Rövidesen felvettem a művelődésszervező szakot is, közben indultunk a Tudományos Diákköri Konferenciákon, ahol helyi és országos sikereket értünk el. Elkezdtem valamit tanulni, és mindig találtam valami olyat, ami érdekelt, és azirányban mentem tovább. Szegedhez kötődik például az, amikor stíluskommunikátor szakon végeztem a 2010-es évek közepén, ahol a protokollt Görög Ibolya tanította, nála is szakdolgoztam. Imádtam. A protokoll annyira közel állt mindig hozzám, hogy kerestem is rögtön egy szakot, ahol ezt tanulhattam, és így végeztem el a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a közszolgálati protokoll szaktanácsadó szakot.

- Minden végzettsége kötődik valamilyen formában egymáshoz, egymásra épülnek?
- Alapvetően pedagógia és társadalomismeret a főcsapásirány, bár a doktorim az Általános Orvostudományi Karon született, de ott is az embereket, a fiatalokat vizsgáltam. Elsősorban az emberek érdekelnek, azon belül az ifjúság kutatása. Ezt úgy szoktam megfogalmazni, hogy amióta nem velem foglalkoznak, mint fiatal, azóta fiatalokkal, diákokkal foglalkozom. Nagyon sok mindent azért végeztem, hogy még jobban megismerjem őket. Köztük élek, azt hiszem értük élek. A jövő generációjáért.

A saját rekordját dönti meg időről-időre Kapus Krisztián

- Gondolom nem a magyar rekord megdöntése volt a cél egyetlen diplománál sem, de mi volt az a pillanat, amikor rájött arra, hogy ez egy magyar csúcs?
- Soha nem ez volt a célom. Tanultam, érdekelt, és jött a következő és a következő. Amikor kirakom a közösségi oldalra, hogy elvégeztem egy szakot, az egy kultúrmisszió a részemről. Nagyon sokan visszajeleznek, látják, hogy tanulok, és ez erőt, motivációt ad másoknak is. Sokan írják, hogy éppen emiatt jelentkeztek felnőtt fejjel tanulni. Erőt kaptak, bátorítást. A tizenötödik diplomám után egy barátom írta, hogy látott egy cikket, amiben egy olasz bácsiról írtak, aki 70 évesen a tizenötödik diplomáját szerezte, ami világrekord. Akkor kezdett el foglalkoztatni, hogy hol lehet ezt bejegyeztetni. Utánamentem, és bejegyezték Magyar Rekordként. Ez azért is jó, mert ha valaki olyan látja, akinek esetleg több van, akkor „előjön vele”. Nem tudhatom, hogy van-e valaki még, aki ennyire megszállottan szeret tanulni. Azóta hatodszorra is megkaptam idén a Magyar Rekord címet.

VALÓSZÍNŰLEG VILÁGREKORD, DE NEM JEGYEZIK BE

Gyaníthatóan nem csak Magyarországon, de a világon is egyedülálló, vagy legalábbis az élmezőnyben lenne a helye Kapus Krisztián teljesítményének. A nemzetközileg jegyzett rekordok közé azonban nem vették fel ezt a kategóriát. Ennek oka az országokban eltérő feltételrendszer, ami egy diploma megszerzéséhez kell, azaz nem lehet egyenlő mércével mérni ezt a teljesítményt, írta a Guinness.


- Megszállottnak tartja magát?
- Volt olyan orvos, aki azt mondta mániákus vagyok (mosolyog). Egy asztrológusnál jártam, aki azt mondta, hogy egy olyan csillagállásban alatt születtem, ahol az ilyen típusú embernek hihetetlen nagy a tudásvágya, és ő mondta, hogy ismer egy másik ilyen embert - aki e csillagállás alatt született-, akinek szintén több diplomája van, és sok minden érdekli. Úgyhogy valószínűleg nem vagyok mániásan beteg, hanem olthatatlan a tudásvágy bennem.

- A diplomákkal megszerzett tudása mennyire aktív?
- Miután nagyjából társterületeket tanulok, minden tudás, amit megszereztem, az aktív. Nem mondom, hogy speciálisan egy tantárgy tudását nézve egy vizsga tételsorának minden kérdésére tudnék azonnal válaszolni, de a tudás az megvan, és ha szükséges, előjön. Mondták sokan, hogy menjek el kvízműsorokba, mert ott mennyi pénzt lehet nyerni. Mindig azt mondtam, hogy halál ciki, hogyha kérdeznek valamit, ami nagyon egyszerű, és nem tudom hirtelen a választ, akkor ott „ég be” az ember. Nekem ilyen fehér terület például a sport, bár volt egy idő, amikor gondolkodtam, hogy egy elméleti sporttörténelmi képzésre elmegyek, de akkor éppen más foglalkoztatott, és ez elmaradt. A tudás szolgálatkészségre és alázatra sarkall, nem kérkedek vele. Egyszerű hallgató vagyok, mint bárki más, és nagyon szeretek tanulni.

A TUDÁSSZOMJ ÖRÖKLETES

Kapus Krisztián két nagyobb gyermeke már egyetemen tanul, egyikük az Óbudai Egyetemen, a másik a Szegedi Tudományegyetemen jogász hallgató. A legkisebb gyermek óvodás, róla elárulta Krisztián, hogy most megy majd iskolába, de már minden vágya, hogy írni és olvasni tanuljon. - Bár nem tudom, de biztos, hogy van öröklés is ebben, de az teljesen biztos, hogy a nevelésen sok múlik, a gyermekeknek a tudásvágyát, a világlátását ki kell nyitni - tartja Kapus Krisztián.

- Lesz huszonötödik diplomája? Vagy akár huszonhatodik?
- A huszonnegyedik az már hamarosan a tarsolyba kerül, itt Szegeden. Alapvetően azt tudom, hogy ha van egy olyan szak, ami érdekel, akkor az el kezd izgatni. Most a civil és közösségi tanulmányok mesterszakos hallgatója vagyok Szegeden az egyetemen, a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon, ami az Alma Materem is. Már oktatónak is felkértek. Amit tanulok, az érdekel, az egész életem is ez, az élethosszig tartó tanulás. Harminc éve vagyok a felsőoktatásban, gyakorlatilag mindent megéltem, sok egyetemen voltam hallgató. Most Jelenleg nem kezdtem semmit párhuzamosan -mert egy tudományos kutatásban is részt veszek-, de van olyan szak, ami érdekel. Annyiféle képzés van, és sokan nem is tudják, hogy mennyi lehetőség, érdekes dolog van előttük. De nem csak diplomákat szerzek, a közelmúltban elvégeztem egy OKJ-s ingatlanközvetítő tanfolyamot, és horgászvizsgát is szereztem.

Olthatatlan tudásszomj ami "megalapozta" a sok diplomát

- Ha arra kérném, hogy menjünk el és csináljunk egy névjegykártyát Önnek, akkor azon mi szerepelne?
- Középiskolásként nyomtattam magamnak névjegykártyát, amin szerepelt 8-10 megnevezés. Ilyen volt például a bibliofil, azaz könyvimádó. Jelenleg kommunikációs tanácsadóként dolgozom. Talán erre az a válaszom, hogy volt egy főnököm, és egy egyeztetésen bemutatott a tárgyalópartnereknek. „Bemutatom Kapus Krisztiánt. Hát ő, hát ő, hát ő... ő az az ember, akit mindig odateszünk, ahol elakad valami. Az a típusú problémamegoldó vagyok, akit akkor hívnak, amikor már mindent megpróbáltak. és mindenki feladta. Ez számomra a kihívás. A lehetetlen megoldása. Ha megkérdezik, hogy melyik diplomámat használom, akkor azt mondom: mindet és bármelyiket.

Kapus Krisztián azt mondja, hogy nem akarja összeszámolni, hogy mennyibe került megszerezni a huszonhárom diplomát. - Ha ezt most meg kellene mondanom, akkor talán a 10-15 millió forint lenne a helyes szám. De ez nem rendkívüli, mert mindenkinek van hobbyja, és mások is költenek rá, mindennek költsége van. Ha valaki sörözik, vagy cigarettázik, az is pénzbe kerül, hát még ha vadászik, sportol, vagy vitorlázik stb., elkölt annyi pénzt, mint én. Nem iszom, nem dohányzom, nem kávézom, én tanulásra költöttem a pénzt - összegezte Kapus Krisztián.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.