Közélet

Átadták az idei Tömörkény-díjakat

Átadták az idei Tömörkény-díjakat

2022. december 16., péntek
Átadták az idei Tömörkény-díjakat

Vészits Andrea író, forgatókönyvíró, a Móra Rengeteg című állandó tárlat kurátora és Szabó Róbert, a közgyűjtemény kiállításrendező-csoportjának vezetője kapták az idei Tömörkény-díjakat; a Móra Ferenc Múzeum szakmai elismerését pénteken adták át.

Vészits Andrea első könyvét Móra Ferencről írta, az Apapa című regénye 1989-ben jelent meg. Gyermekkorától átszövi életét a dédnagyapa, Móra Ferenc hatása. Emlékét számtalan fórumon gondozza, közvetíti együttműködve a közgyűjteménnyel. Ennek része a 2014-es Címtelen könyv című Móra-kötet megjelenése, valamint az idei Boszorkánysziget 28 73 című regénye, melynek egyik főszereplője maga Móra Ferenc. Vitathatatlanul legnagyobb, Móra Ferenc munkásságának ápolásához kapcsolódó munkája a két éve megnyílt Móra Rengeteg című állandó kiállítás kurátori feladata volt.

Szabó Róbert 2004 óta a múzeum munkatársa kiállításrendezőként. Olyan sikeres tárlatok tervezése és kivitelezése fűződik a nevéhez, mint 2016-os Pompeji, a 2018-as dinoszaurusz, a tavalyi Sisi vagy a jelenleg is látható cowboy-indián kiállítás. Szintén Szabó Róbert tervezte meg és vezette a múzeum történetének eddigi legsikeresebb kiállítása, a 114 ezer látogatót vonzó A fáraók Egyiptoma című tárlat építését.

Tömörkény-díjat 1994 óta adják át a múzeum egykori és jelenlegi kollégáinak kiemelkedő szakmai tevékenységükért. Az országosan jegyzett díj odaítéléséről a múzeum Közgyűjteményi Szenátusának javaslatai alapján a múzeumigazgató dönt. Az elismerést minden év decemberében, Tömörkény István születésnapjáról megemlékezve adják át.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.