A volt államtitkár szerint ki kell vezetni a benzinárstopot

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Holoda Attila, volt energetikáért felelős helyettes államtitkár egy interjúban azt nyilatkozta: az elmúlt hetek történései és a jelenlegi helyzet miatt rá fog kényszerülni a kormány az ársapka kivezetésére.

Több cikket is írtunk már mi is a témában, de a legfrissebb fejlemények szerint nem tud újraindulni a tervekkel ellentétben a százhalombattai kőolajfinomító. Márpedig a Dufi működését a kormány korábban a benzinárstop megtartásának alapvető feltételeihez sorolta.

Holoda szerint nem véletlen, hogy már a Mol is többször elmondta, és ismét megerősítette, hogy az ársapka kivezetése segítene az ellátási problémákon. Hozzáteszi, fontos azt látni, hogy az ársapka előtt a hazai benzinkutaknak csupán a 70 százalékát kellett ellátnia a vállalatnak – most viszont a teljes hazai állomány az ő terhük, mivel a hatósági ár miatt a nagykereskedőknek nem éri meg külföldről behozni üzemanyagot. Márpedig Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. vezérigazgatója többször is jelezte, hogy erre szükség lenne.

– Ugyanakkor a finomítók karbantartásával kapcsolatos problémák miatt a Mol sem tud teljes kapacitással besegíteni a korábban más nagykereskedőkkel szerződött benzinkutak ellátásába. Sőt, az utóbbi időszakban gyakorlatilag egyáltalán nem szállít nekik – mondta Holoda.

A második Orbán-kormány államtitkára azt is megjegyzi, a százhalombattai finomító karbantartásának halogatása olyan plusz problémákat okozott, amelyek a tavaszi karbantartás esetén nem jelentkeztek volna. Ez pedig további ellátási gondokat okoz. Olyannyira, hogy a jövő hét lesz a harmadik hét, amikor a Mol nem tud a kiskutaknak üzemanyagot szállítani.

Tovább mélyítheti a problémát Holoda szerint az orosz kőolajra kivetett embargó életbe lépése.

Megjegyzi, hogy a Mol az üzemanyag-ellátást két finomító, a százhalombattai és a pozsonyi összehangolt működésével állítja elő. Vagyis amíg a pozsonyi finomító több benzint, addig a százhalombattai több dízelt termel. Az embargó miatt azonban az orosz alapanyagból finomított termékekkel tilos lesz az országok közötti kereskedelem, így a két finomító nem fog tudni összehangoltan működni.

Harmadik hete fog akadozni az ellátás

A Mol a Független Benzinkutak Szövetségének címzett közleményében azt írja: a jövő héten sem tud motorbenzin és gázolaj-szállítmányt biztosítani a partnereinek. A fehér kutak készlethiánya mellett a nagyobb szolgáltatók mennyiségi korlátozásra kényszerülnek, a jelenlegi állapot pedig akár 500 kutat is érinthet, ez a szám napról napra nő.

(Mfor, Portfolio)

Előző sztori

Bezár a székkutasi Takarékbank

Következő sztori

Fontos, hogy a szegediek is elmondják véleményüket