Politika

A baloldali médiát is a külföldi érdekek irányítják

A baloldali médiát is a külföldi érdekek irányítják

2022. december 13., kedd
A baloldali médiát is a külföldi érdekek irányítják

A napokban jelentette be a Telex, hogy induló "oktatási" projektjüket az amerikai DRL (Bureau of Democracy, Human Rights, and Labor) közel 300 millió forinttal támogatja. Mindez azt jelenti, hogy a magyarországi baloldali médiát – újabb – amerikai közpénzekkel próbálják megtámasztani -írja az Origo.

A bejelentés nem előzmény nélküli. 

Barack Obama, az Egyesült Államok 44. elnöke a magyar jobboldal negyedik kétharmados győzelme után néhány héttel a közösségi média szabályozását, illetve "értékeik érdekében" történő, eszközként való felhasználását szorgalmazta. Mindez – az Egyesült Államokhoz képest – külföldi államokban tervezett politikai beavatkozással egyenértékű.

Obama beszéde után néhány hónappal David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete a szenátusi meghallgatásán, 2022. június 23-án arról beszélt, hogy Magyarországon veszély fenyegeti a média szabadságát.

Kifejtette, hogy "be kell fektetnünk a civil társadalom kapacitásaiba (...) beleértve a független médiát", ami nyilván pénzt jelent. 

Az amerikai nagykövet mondatainak fényében válik érthetőbbé a Telexnek jutatott 300 millió forintos nagyságrendű forrás is, miközben azt sem szabad szem elől téveszteni, hogy szintén külföldi pénzekből támogatnak olyan médiumokat – például a 444-es Lakmuszt - és szervezeteket – mások mellett a Political Capitalt – amelyek "dezinformáció-ellenes" tevékenysége Obama elnök mondatainak szellemében indokként szolgálhat majd a Magyarországon is elterjedt közösségi médiumok politikai következményekkel járó szabályozására.

A fent ismertetett események különösen annak fényében elgondolkodtatók, hogy a közelmúltban kiderült, a magyar baloldal kampányát Amerikából finanszírozták.

A teljes cikkIDE kattintvaérhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.