Újra be kellene vezetni a maszkviselést a virológus szerint

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Rusvai Miklós szerint a koronavírusnak egyre több változata alakul ki, ezért szükség lehet majd újra a korábbi óvintézkedésre. A szakember az ATV-nek nyilatkozva arra is felhívta a figyelmet, hogy az influenza elleni védőoltásra idén nagy szükség lehet, hiszen komoly járvány fenyeget.

Rusvai Miklós az ATV Start című műsorában rámutatott: ha valaki megbetegszik ilyenkor, az nem meglepő, minden ősszel ezt tapasztaljuk, viszont mióta a covid megjelent, ezt már több vírus okozhatja. Sokan nem is csinálnak tesztet, otthon maradnak, meggyógyulnak, és aztán megy minden tovább – mondta a virológus.

Nyakunkon az influenzajárvány?

Rusvai Miklós szerint az influenza elleni védőoltás “senkinek nem árt”, de attól tart, hogy visszaállunk a covid előtti időkre, vagyis a rendelkezésre álló mennyiség nagy része a szezon végén is felhasználatlan marad. Tavaly és tavalyelőtt ez más volt, még influenza elleni vakcinahiány is kialakult, de szerinte visszaállunk arra a szintre, hogy az ingyenesen felajánlott mennyiségnek alig a 20 százaléka fog elfogyni. 

A virológus hangsúlyozta: idén nagy szükség lenne az oltásra, hiszen hét évente várható komoly influenzajárvány, ami 2022-ben esedékes.

A megelőzés kulcsfontosságú

Rusvai Miklós is a megelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet: mint mondta, a vírusfertőzések egy része egy egészséges immunrendszerű ember számára leküzdhető, minél több időt töltünk szabad levegőn, vagy sportolunk, annál egészségesebb lesz az immunrendszer.

A virológus szerint lehet, hogy előbb-utóbb újra be kell majd vezetni a maszkviselést tömegközlekedésen vagy közintézményekben, de mint mondta, ez senkinek nem árt, most is hordhatja bárki. 

Az új koronavírus-mutációk a vakcina által keltett immunitást már jobban ki tudják kerülni, ezért van egyre több változat.

Előző sztori

Újabb kávézó zárt be Szegeden

Következő sztori

Ismét áll a bál a makói gumigyárban