Egészség

Új nevet kap a majomhimlő, mert rasszista

Új nevet kap a majomhimlő, mert rasszista

2022. november 28., hétfő
Új nevet kap a majomhimlő, mert rasszista

Átnevezi a majomhimlőt az Egészségügyi Világszervezet (WHO), mert egyesek túl rasszistának vélik az elnevezését. Az új név nem tér el markánsan az eredetitől.

Nem újszerű, hogy a WHO arra törekszik, hogy ne kötődjön rasszokhoz egy-egy betegség vagy vírus elnevezése: a COVId-19 is a wuhani koronavírus helyett kapta ezt a nevet, hogy ne utaljon Kínára és Wuhanra. Hasonló volt a helyzet akkor, amikor a COVID-19 variánsait a görög ábécé betűivel kezdték el illetni: így lett a brit variáns alfa, az indiai pedig delta.

A majomhimlő új neve pedig egy férfiegészséggel foglalkozó szervezet javaslata szerint 'mpox' lehet, ami lényegében a betegség angol megfelelőjének (monkeypox) a rövidítése.

Több szervezet úgy vélte ugyanis, a majomhimlővel kapcsolatos rasszista és megbélyegző képzettársítások miatt sokan nem vették komolyan a betegséget, sem a miatta kihirdetett egészségügyi vészhelyzetet.

A WHO egyébként nemrég azt nyilatkozta, hogy visszaszorulni látszik a majomhimlő, mivel világszerte csökkent a majomhimlős esetek gyakorisága. Magyarországon 80 majomhimlő fertőzöttet azonosított a Nemzeti Népegészségügyi Központ, a védőoltás már itthon is elérhető.

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.