Új nevet kap a majomhimlő, mert rasszista

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Átnevezi a majomhimlőt az Egészségügyi Világszervezet (WHO), mert egyesek túl rasszistának vélik az elnevezését. Az új név nem tér el markánsan az eredetitől.

Nem újszerű, hogy a WHO arra törekszik, hogy ne kötődjön rasszokhoz egy-egy betegség vagy vírus elnevezése: a COVId-19 is a wuhani koronavírus helyett kapta ezt a nevet, hogy ne utaljon Kínára és Wuhanra. Hasonló volt a helyzet akkor, amikor a COVID-19 variánsait a görög ábécé betűivel kezdték el illetni: így lett a brit variáns alfa, az indiai pedig delta.

A majomhimlő új neve pedig egy férfiegészséggel foglalkozó szervezet javaslata szerint ‘mpox’ lehet, ami lényegében a betegség angol megfelelőjének (monkeypox) a rövidítése.

Több szervezet úgy vélte ugyanis, a majomhimlővel kapcsolatos rasszista és megbélyegző képzettársítások miatt sokan nem vették komolyan a betegséget, sem a miatta kihirdetett egészségügyi vészhelyzetet.

A WHO egyébként nemrég azt nyilatkozta, hogy visszaszorulni látszik a majomhimlő, mivel világszerte csökkent a majomhimlős esetek gyakorisága. Magyarországon 80 majomhimlő fertőzöttet azonosított a Nemzeti Népegészségügyi Központ, a védőoltás már itthon is elérhető.

(via Index)

Előző sztori

Ajándékgyűjtő akciót kezdeményeztek a szegedi papnövendékek

Következő sztori

Pár napra áthelyezik a Torontál téri megállót