Tovább zsugorodott az ingatlanpiac Szegeden és környékén

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bár a kínálati oldal egyre csak nő, a kereslet csaknem 40 százalékot esett az ingatlanok iránt Csongrád-Csanád megyében – derül ki az ingatlan.com összesítőjéből.

Októberben az egy évvel ezelőttihez képest egy százalékkal nagyobb volt a friss kínálat, közel 33 ezer hirdetést adtak fel. Kiugró növekedés a községekben figyelhető meg, itt ugyanis 9 százalékos a bővülés, de a megyeszékhelyeken – így Szegeden is – 4%-kal több hirdetést adtak fel. A teljes ingatlankínálat is bővült: október végén több mint 165 ezer eladó ingatlanhirdetésből válogathattak a vevők, szemben az egy évvel korábban elérhető 155 ezer eladó ingatlanhirdetéssel.

Ezzel szemben a mérleg másik végén, a keresleti oldalon durva visszaesés tapasztalható 2021 októberéhez képest: több mint 40 százalékkal kevesebben keresnek ingatlant országosan

Megyékre lebontva Hevesben, Győr-Moson-Sopronban, Csongrád-Csanádban, Zalában és Budapesten 41-43 százalékos volt a csökkenés. Pest megyében pedig több mint 50 százalékos. Más helyeken ugyanakkor – Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Tolna, Békés, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében – visszafogottabb, 22 és 29 százalék közötti a visszaesés.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az, hogy az ingatlanpiac ilyen helyzetbe került, nem meglepő: ,,az infláció gyorsulása, a reálbérek emelkedésének jelentős lassulása, a rezsiszabályok változása, ezzel összefüggésben megélhetési kiadások növekedése, miatt továbbra is óvatosak a lakásvásárlást tervezők.” – mondta, hozzátéve, ehhez a helyzet az eladóknak muszáj lesz alkalmazkodniuk, ami miatt lassulni fog a lakáspiac drágulása.

Ugyanakkor kiemelte azt is, hogy novemberben születhet döntés az év végén lejáró állami támogatások esetleges meghosszabbításáról, illetve az is kérdés, hogy a gyengülő kereslet melletti árak meddig fognak kitartani. Magyarán szólva, az ingatlanpiac jövője többnyire a következő hónapokban dől el.

Előző sztori

Körforgalom kellős közepén hozta világra gyermekét egy Csongrád-Csanád megyei nő

Következő sztori

Összefogással lettek járhatóbbak az utak Subasán, Sziksóson és Öreghegyen