Gazdaság

Tovább zsugorodott az ingatlanpiac Szegeden és környékén

Tovább zsugorodott az ingatlanpiac Szegeden és környékén

2022. november 2., szerda
Tovább zsugorodott az ingatlanpiac Szegeden és környékén

Bár a kínálati oldal egyre csak nő, a kereslet csaknem 40 százalékot esett az ingatlanok iránt Csongrád-Csanád megyében - derül ki az ingatlan.com összesítőjéből.

Októberben az egy évvel ezelőttihez képest egy százalékkal nagyobb volt a friss kínálat, közel 33 ezer hirdetést adtak fel. Kiugró növekedés a községekben figyelhető meg, itt ugyanis 9 százalékos a bővülés, de a megyeszékhelyeken - így Szegeden is - 4%-kal több hirdetést adtak fel. A teljes ingatlankínálat is bővült: október végén több mint 165 ezer eladó ingatlanhirdetésből válogathattak a vevők, szemben az egy évvel korábban elérhető 155 ezer eladó ingatlanhirdetéssel.

Ezzel szemben a mérleg másik végén, a keresleti oldalon durva visszaesés tapasztalható 2021 októberéhez képest: több mint 40 százalékkal kevesebben keresnek ingatlant országosan

Megyékre lebontva Hevesben, Győr-Moson-Sopronban, Csongrád-Csanádban, Zalában és Budapesten 41-43 százalékos volt a csökkenés. Pest megyében pedig több mint 50 százalékos. Más helyeken ugyanakkor - Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Tolna, Békés, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében - visszafogottabb, 22 és 29 százalék közötti a visszaesés.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az, hogy az ingatlanpiac ilyen helyzetbe került, nem meglepő: ,,az infláció gyorsulása, a reálbérek emelkedésének jelentős lassulása, a rezsiszabályok változása, ezzel összefüggésben megélhetési kiadások növekedése, miatt továbbra is óvatosak a lakásvásárlást tervezők." - mondta, hozzátéve, ehhez a helyzet az eladóknak muszáj lesz alkalmazkodniuk, ami miatt lassulni fog a lakáspiac drágulása.

Ugyanakkor kiemelte azt is, hogy novemberben születhet döntés az év végén lejáró állami támogatások esetleges meghosszabbításáról, illetve az is kérdés, hogy a gyengülő kereslet melletti árak meddig fognak kitartani. Magyarán szólva, az ingatlanpiac jövője többnyire a következő hónapokban dől el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.