Hírzóna

Szinten maradtak az albérleti díjak októberben, éves szinten viszont jelentős a drágulás

Szinten maradtak az albérleti díjak októberben, éves szinten viszont jelentős a drágulás

2022. november 21., hétfő
Szinten maradtak az albérleti díjak októberben, éves szinten viszont jelentős a drágulás

Havi összevetésben második hónapja stagnálnak a bérleti díjak a KSH-ingatlan.com októberi lakbérindexe szerint, éves szinten ugyanakkor 20 százalék feletti volt a drágulás.

Az országos átlagos bérleti díjak 0,1 százalékkal, Budapesten 0,5 százalékkal emelkedtek októberben a szeptemberihez képest. A tavaly októberi szintet az országos bérleti díjak ugyanakkor 22 százalékkal, a fővárosban pedig 23 százalékkal haladták meg - ismertette az ingatlan.com az MTI-hez hétfőn elküldött közleményében.

Az idei októberi albérleti díjak reálértéken az országos piacon 10 százalékkal, a fővárosin pedig 12 százalékkal maradtak el a 2020 januárjában mért rekordértékektől.

Az augusztus előtt tapasztalt drágulás megszakadt; az idén őszig rendkívüli tempóban dolgozták le a bérleti díjak a koronavírus-járvány miatti csökkenést, azóta viszont megtorpantak az albérletárak, és jelentősebb változás ezen a téren a következő hónapokban sem várható - jelezte Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az ingatlanhirdetési portál elemzése szerint november közepén összesen több mint 12 ezer kiadó lakóingatlan-hirdetésből válogathattak a bérlők, ez 1 százalékkal haladja meg októberi szintet.

A budapesti kerületeket, valamint a megyeszékhelyeket jellemző novemberi átlagos bérleti díjak megerősítik a szeptemberi, októberi trendeket, nem nőttek az átlagos bérleti díjak.

A fővárosban a legnépszerűbb kerületek közé tartozó XI. és XIII. kerületet 210 ezer, illetve 195 ezer forintos lakbér jellemezte, a legolcsóbb városrész a XXI. kerület, ahol 140 ezer forint az átlagos bérleti díj.

Debrecenben, Győrben és Veszprémben egyaránt 150 ezer forint volt az átlagos bérleti díj november közepén. Ezután következik Székesfehérvár és Tatabánya 140-140 ezer, valamint Szombathely 135 ezer forintos összeggel. A legolcsóbb megyeszékhelyek közé tartozik Miskolc, Szekszárd, Salgótarján és Békéscsaba, utóbbiakban 80-99 ezer forintért kínálják az albérleteket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.