Közlekedés

Rezsidémon: Debrecenben leáll a trolibuszhálózat, utánajártunk, mit tervez az SZKT

Rezsidémon: Debrecenben leáll a trolibuszhálózat, utánajártunk, mit tervez az SZKT

2022. november 11., péntek
Rezsidémon: Debrecenben leáll a trolibuszhálózat, utánajártunk, mit tervez az SZKT

Drasztikus lépésre szánta el magát a Debreceni Közlekedési Zrt.: az energiahelyzettel összefüggő helyi intézkedések részeként ritkítják a villamosok és a trolibuszok közlekedését november 14-től. Január 1-től pedig teljesen leáll a hajdúsági megyeszékhely trolibuszhálózata. Ennek kapcsán utánajártunk, a spórolás jegyében milyen lépéseket tervez a a Szegedi Közlekedési Társaság.

A DKV múlt héten kiadott közleményében azzal indokolja a járatritkítást, hogy az üzemanyag beszerzési ára 2021-ben 86 százalékkal növekedett, ráadásul az elektromos energiáé 2023-ban az idei két és félszeresére nő. A társaság kiemelte: az áremelkedés miatt dolgozókat nem kell elbocsátani, a menetrendi módosításokat is leginkább csúcsidőszakon kívül hajtják végre.

Az intézkedéscsomag részeként a Cívisvárosban január 1-jétől minden trolibuszjárat helyett autóbuszok közlekednek majd, hétvégén pedig az 1-es és 2-es villamosvonal teljes szakaszán villamospótló autóbuszok szállítják az utasokat.

Így spórol a Szegedi Közlekedési Társaság

Mint arról korábban beszámoltunk, a szegedi önkormányzatis meghúzta a nadrágszíjat az elszabaduló energiaárak miatt. A legutóbbi közgyűlésen megszavazták az ,,energiatakarékossági” rendeletet, amely értelmébendecember közepétől januárig fokozatosan minden önkormányzati fenntartású intézmény bezár – átlagosan 2-3 hónapra.

Knezevics Viktor, az SZKT ügyvezető igazgatója lapunk megkeresésére közölte, a szegedi villamos és a trolibusz közlekedés továbbra is az eredetileg tervezett menetrendek szerint üzemel.

Hozzátette, a Szegedi Közlekedési Kft. egyes szervezeti egységeit összevonva, a Pulz utcai irodaépület lezárásával, bizonyos tevékenységek áthelyezésével és a mindennapi működéshez nem szükséges épületek lezárásával, valamint a központi iroda hosszabb téli bezárásával járul hozzá a takarékossági törekvésekhez.

Mi lesz a közvilágítással?

Mint arról a SzegedMa korábban beszámolt, november 10-től felhatalmazást kapnak a települési önkormányzatok képviselő-testületei, közgyűlései, hogy a település közvilágításának időtartamával, illetve mértékével kapcsolatos kérdéseket rendeletben szabályozzák. Szerettük volna megtudni az önkormányzattól, hogy élnek-e ezzel a lehetőséggel, ám cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

https://szegedma.hu/2022/11/vajon-sotetsegbe-borul-szeged-a-rezsivalsag-miatt

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.