Rendszeresek a magyar határ térségében a fegyveres incidensek

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A magyar határ térségében is gyakoriak az illegális migráció miatti fegyveres incidensek, a Horgosnál talált fiatal férfi holtteste sokadik példája ennek – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

Bakondi György nagyon fontosnak nevezte, hogy a holttest szerb-magyar határnál történt megtalálása után a túloldali lakosság biztonságáért mindent megtegyen a szerb kormány, ennek érdekében Magyarország is együttműködik a szerb rendőri erőkkel.    

Hozzátette:

a teljes balkáni útvonalon jellemző, hogy míg a korábbi években az érkező migránscsoportok menekültek a rendőri erők elől, ma már rájuk támadnak, dobálnak, kiabálnak és a levegőbe lőnek.

A legutóbb a török-bolgár határon volt súlyos fegyveres incidens és az ilyen esetekre a balkáni útvonalon végig van példa – mutatott rá a főtanácsadó. Hangsúlyozta: tisztázásra érdemes kérdés, hogy ez elmúlt fél évben honnan kerültek fegyverek az embercsempész-bandákhoz.

Bakondi György az összetűzésekről úgy vélekedett, hogy azokat a nemzetiségi hovatartozás szerint egymással harcoló migráns- és embercsempész-bandák okozzák egy-egy terület uralmáért, ott, ahol szerintük a legtöbbet lehet keresni az illegális átlépések megszervezésével. Emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány nemrég két fontos döntést is hozott a határőrizeti rendszerrel összefügésben: a kerítések megerősítéséről és további kiépítéséről határoztak. A kerítésekre úgynevezett hattyúnyakakat szerelnek fel, amelyek lehetetlenné teszik a létrával történő átjutást.

Kiemelte,

az európaiaknak az az érdekük, hogy a külső határőrizet szilárd legyen, a belső határellenőrzés pedig ne akadályozza az áruk és az emberek szabad áramlását.

Ennek a kompromisszumnak a meghozatalához az Európai Unió migrációs politikájának megváltoztatására van szükség anyagi, jogi és morális értelemben is – hangsúlyozta.

Idén eddig már több mint 240 ezer migránst tartóztattak fel a hatóságok. Tavaly ugyanebben az időszakban ez a szám 102 ezer volt – mutatott rá a főtanácsadó.

Előző sztori

Tovább bővíti a gyármentő programot a kormány

Következő sztori

Árammal akart megölni egy fegyőrt két fogvatartott