Megújul az Ópusztaszeri Emlékpark

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Korszerűsítik az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark rotundájának energetikai rendszerét, a Feszty-körképnek is helyet adó épület hűtését és fűtését a jövőben jelentős részben megújuló forrásból fedezik majd – tájékoztatta az intézmény marketingvezetője az MTI-t.

A rotunda az 1980-as években készült el, azóta komolyabb felújítás a tetőfedés és a tetőrétegrendek 2010-ben történt cseréjén kívül nem történt az épületen. Az épület – méretéhez viszonyítva – aránytalanul magas energiafelhasználással működik, ami egyszerre jelent fokozott környezetterhelést és magas fenntartási költségeket.

A fejlesztés részeként korszerűsítik az épület hűtési, fűtési, szellőztetési és használati melegvíz-rendszereit, az épület szigetelését, kicserélik az elavult nyílászárókat, valamint a világítási rendszert energiatakarékossá alakítják. Az épület fűtését és a hűtést a jövőben talajszonda mezővel kiegészített hőszivattyúk látják majd el. A tetőre napelemeket telepítenek, az új gépészeti berendezéseket modern épületfelügyeleti rendszer irányítja majd.

Kodácz Csengele közölte, az egymilliárd forintos költségű beruházás a tervek szerint jövő őszre fejeződik be. A kivitelezést a szegedi székhelyű HungaroSun Bt. végzi. A marketingvezető közölte, a felújítás során az intézmény – a téli szünetet követően – látogatható, így az emlékpark és Feszty-körkép március 1-jétől várja látogatókat.

Előző sztori

Ma még utazhatunk az előző tanévre szóló matricával ellátott diákigazolvánnyal

Következő sztori

Új olimpikonokat adhat az SZTE és a Magyar Úszó Szövetség együttműködése