Közélet

Kormányinfó: biztosított a kőolajellátás

Kormányinfó: biztosított a kőolajellátás

2022. november 16., szerda
Kormányinfó: biztosított a kőolajellátás

A Kormányinfón elhngzott legfontosabb információk

  • Magyarország kőolajellátása biztosított, újra indult a Barátság kőolajvezeték
  • Magyarország Horvátország felől is be tud szerezni kőolajat
  • Magyarország a lengyelek mellett áll
  • A szállodákat, vendéglátóhelyeket segíti a kormány −  turisztikai akciótervet fogadtak el
  • Magyarország  Törökország előtt ratifikálni fogja a finn és a svéd NATO-csatlakozást
  • Egységes irányítást hoz létre az egészségügyi ellátás átalakítása

ÚJRA ÜZEMEL A BARÁTSÁG KŐOLAJVEZETÉK

A kormány kedden késő délutáni tájékozódott a Barátság kőolajvezeték leállása kapcsán,ennek nyomán kiderült, hogy nem a vezeték sérült, hanem az áramellátása – mondta el a Kormányinfó elején Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, hogy a leállás ideiglenes volt, de ha nem indult volna újra, az ország kőolajellátása akkor is biztosított lett volna. Szijjártó Péter korábban a facebookon tett bejegyzést ezzel kapcsolatban.

Később Gulyás Gergely újságírói kérdésre kifejtette, a kőolajvezeték további működésképtelensége esetén tengeri úton, Horvátországon keresztül is érkezhetett volna Magyarországra kőolaj. -Jelentős tartalékaink vannak, így is hosszútávon képesek lennének biztosítani az ellátást-nyomatékosította a miniszter.

UKRÁN LÉGVÉDELMI RAKÉTA CSAPÓDOTT BE LENGYELORSZÁGBA

A kormányülésen téma volt a keddi, lengyelországi rakétabecsapódás is, melynek körülményeit jelenleg is vizsgálják. Gulyás Gergely kiemelte: a NATO egységesen szolidaritásáról biztosította Lengyelországot és

megerősítette azokat az információkat, melyek szerint nagy valószínűséggel ukrán légvédelmi rakéta csapódott be a lengyel településen, az ukrán határ közelében.

Orbán Viktor miniszterelnök a rakétabecsapódás és a kőlajellátás leállása miatt összehívta kedden a Védelmi Tanácsot, Szalai-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter pedig felvette a kapcsolatot a NATO-tag miniszterekkel, illetve a NATO-főtitkárral-hangzott el a Kormányinfón.

-A kapcsolódó, teljeskörű vizsgálat végeredményét meg kell várni.

Hazánk a NATO 5. cikkelyét magára nézve is kötelezőnek tartja-hangsúlyozta Gulyás Gergely.

A HÁBORÚÉRT OROSZORSZÁG A FELELŐS

Gulyás Gergely világossá tette, hogy

a háborúért Oroszország a felelős,

így az a következtetés is megáll, hogy a lengyelországi rakétabecsapódás nincs a háború nélkül. Ugyanakkor feltételezhetően egy ukrán rakéta okozta két lengyel ember halálát, ebben az esetben nehéz közvetlenül orosz felelősségről beszélni.

Az ukrán határon nem erősítik a katonai jelenlétet, a készültséget azonban tartják és bármikor felvonulhat a honvédség a határon, ha szükséges.

Cseh Katalin momentumos EP-képviselőa rakétabecsapódás kapcsán írt bejegyzést a közösségi oldalán, melyben egy az Oroszország kizárólagos felelősségét firtatta. Újságírói kérdésre ezzel kapcsolatban a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy ezért nem szabad az első gondolatnak, indulatnak megfelelően nyilatkozni, továbbá hozzátette, hogy az Európai Parlamentben egy képviselő „következmények nélkül beszélhet hülyeségeket”.

TURISZTIKAI AKCIÓTERV KÉSZÜL

A szerdai kormányülésen turisztikai akciótervet is elfogadtak. Ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely kiemelte, hogy a járvány után, az energiaválság közepette is jó évet zár a turizmus, ennek ellenére szükség lesz kormányzati támogatásra.

Megváltoznak a SZÉP-kártya felhesználási feltételei.

Nem lesznek különböző "zsebek", egyben felhasználhatóak lesznek a kártyán lévő összegek. A kormány jövő év március 31-ig felfüggeszti a turizmusfejlesztési hozzájárulás beifzetését.

NEM LESZ TOJÁS ÉS BURGONYA HIÁNY

Gulyás Gergely újságírói kérdésre azt mondta, a kormány nem tart burgonya- vagy tojáshiánytól a közelgő ünnepek idején az árstopp miatt.

Szintén újságírói érdeklősre kifejtette, hogy propaganda az egészségügyi ügyeleti ellátásra vonatkozó kritika. -Mindenki előbb juthat egészségügyi ellátáshoz az új rendszerben, ez az államnak ugyan többe kerül, de magasabb színvonalú ügyeleti ellátási rendszert jelent-fogalmazott a miniszter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.