Januártól nem kell félnie, ha a jogosítványa véletlenül otthon marad

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jelen jogszabály szerint szabálysértő magatartást követ el, akinél közúti ellenőrzés során nem található meg a jogosítvány és a forgalmi. Ez azonban nem sokáig lesz már így.

2023 januárjától már elektronikus is ellenőrizni tudják a rendőrök közúti ellenőrzés során a jogosítványunknak illetve a forgalmi engedélyünket. Ezért nem kell bírságtól tartania annak, aki otthon felejtené.

Jelen szabályok szerint ha ezeket nem tudjuk igazolni, a rendőr dönthet úgy, hogy szóbeli figyelmeztetéssel továbbenged, rosszabb esetben minimum ötezer, de akár 50 ezer forint helyszíni bírságot is kiszabhat. Ha viszotn a bírságot nem fogadja el, azzal szemben szabálysértési eljárást indítanak, amely akár 150 ezer forint bírsággal is járhat.

Fontos megjegyezni azonban, hogy a könnyítés csak a magyarországi okmányokra vonatkozik, vagyis ha például az autónknak külföldi rendszáma van, a forgalmit fel kell mutatnunk.

Ugyanez a szabály vonatkozik a vezetői engedélyekre is. Az okmányok fizikai kiállítását azonban nem szüntetik be, hiszen külföldön a magyar állampolgároknak továbbra is fel kell azokat mutatniuk.

Az, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizni tudja a jogosítványunknak és a forgalminkat, egyben azt is jelenti, hogy akár pár kattintással bevonhatja azt tőlünk, ha szabálysértést követünk el.

(via Index)

Előző sztori

Lilába borul a Dóm csütörtökön

Következő sztori

Béketurné indul Szegedről