Sport

Győztes mérkőzésen búcsúzott Dzsudzsák Balázs a válogatottól

Győztes mérkőzésen búcsúzott Dzsudzsák Balázs a válogatottól

2022. november 20., vasárnap
Győztes mérkőzésen búcsúzott Dzsudzsák Balázs a válogatottól

Ugyan nem volt telt ház a Puskás Ferenc Arénában, de nem is maradt sok szék üresen, a hangulatra pedig nem lehetett panasz. A rekordnak számító 109. válogatott mérkőzésére készülő Dzsudzsák Balázsnak az MLSZ alelnöke, Berzi Sándor adott át emléktáblát. A válogatottban a búcsúmeccsét játszó játékos könnyes szemmel hallgatta a magyar himnuszt.

Dzsudzsák Balázs búcsúmérkõzésén emléklapot vett át Berzi Sándortól, a Magyar Labdarúgó Szövetség alelnökétõl (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támadólag lépett fel a magyar válogatott, ami többször is zavarba hozta a görögöket. Az első komolyabb akcióban ott volt az esély, hogy Dzsudzsák góllal búcsúzzon a nemzeti csapattól. Sallai Roland passzolt Dzsudzsákhoz, aki 17 méterről lőtt, de blokkolták a lövését-talán ha passzol a két érkező társhoz, nagyobb helyzet is lehetett volna. A sok apró szabálytalanságot hozó első negyedóra vége meghozta a magyar gólt is. Callum Styles a bal szélen kitűnően passzolt Sallai elé, aki higgadtan a görög kapu bal oldalába lőtte a labdát. Szemre is tetszetős volt a magyar támadás. 1-0.

Negyedóra elteltével gólt ünnepelhetett a magyar válogatott (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A játék képe a gól után sem változott, a magyarok kontrollálták a pályán történteket, igyekeztek a középpályán labdát szerezni és gyorsan a kapu elé érni. A 28. percben Dzsudzsák villant egyet, 29 méterről ballal lőtt kapura, a labdát egy gyors vetődéssel hárította Alaexandrosz Paszhalakisz. Bár a félidő végéig komolyabb izgalomra nem volt már ok, de megnyugtató volt, hogy az egész játékrészben nemzeti csapatunk irányított.

Dzsudzsák Balázsnak többször is esélye volt a gólszerzésre, nagy kedvvel és jól játszott a búcsúmeccsén, nem lógott ki a csapatból. (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Egy újabb Dzsudzsák lövéssel és az első veszélyesebb görög helyzettel indult az második félidő, majd az 52. percben cserét jelzett a negyedik játékvezető, Dszudzsák Balázs helyére érkezett Ádám Martin. A válogatott rekorder a csapatkapitányi karszalagot Szoboszlai Dominiknak, az új csapatkapitánynak adta, majd a szurkolók tapsa és éltetése mellett hagyta el a pályát.

A búcsú pillanata (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

NÉVJEGY: DZSUDZSÁK BALÁZS

Születési hely és idő:
Debrecen, 1986. december 23.
Magasság/testsúly: 179 cm/72 kg
Klubjai: Debreceni VSC, PSV Eindhoven (holland), Anzsi Mahacskala (orosz), Dinamo Moszkva (orosz), Bursaspor (török), al-Vahda (egyesült arab emírségekbeli), al-Ittihad (egyesült arab emírségekbeli), el-Ajn (egyesült arab emírségekbeli), Debreceni VSC
válogatottság/gól: 109/21
első válogatott mérkőzése: 2007.06.02., Görögország ellen
első gól a válogatottban: 2008.05.24., Görögország ellen
utolsó gól a válogatottban: 2017.08.31., Lettország ellen
utolsó válogatott mérkőzése: 2022.11.20., Görögország ellen
legjobb eredményei: Európa-bajnoki nyolcaddöntős (2016), magyar bajnok (2005, 2006, 2007), Magyar Kupa-győztes (2008), holland bajnok (2008), Magyar aranylabdás (2010, 2014)

Békésen, nagyobb helyzet nélkül telt az idő, a görögök valamivel kezdeményezőbbek voltak, mint az első 45 percben, de ez komolyabb helyzetet nem hozott náluk. A játék a vendégek térfelén zajlott jobbára, de rengeteg volt a pontatlan átadás, így a kapu azon az oldalon sem volt veszélyben. A 71. percben újoncot avatott a magyar válogatott, a Dárdai Palkó érkezett Sallai Roland helyett.

Sallai Roland jól játszott a mérkőzésen (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A 73. percben egy pillanat alatt megélénkült a hangulat. Ádám Martin kapott szép kiugratást, 18 méterről laposan lőtt a bal alsó felé,Paszhalakisz oldalra ütötte a labdát. A kipattanót Nagy Ádám tette középre, de egy görög védő a kapu torkából szögletre mentett. A 80. percben Anasztaszios Bakaszetaszt buktatta Styles a tizenhatoson belül, a büntetőt a sértett magabiztosan vágta a kapu bal oldalába. 1-1.

Legalább egy fejjel a görögök fölé nőtt a magyar válogatott. (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A hátralévő időben több próbálkozása is volt a magyar válogatottnak, a meccs képes és az utolsó percek alapján nem érdemtelenül a győztes gólt is megszerezték. Egy 18 méteres szabdrúgást a néhány másodperce pályára lépő Kalmár Zsolt a sorfal takarásából tanárian lőtte a kapuba. 2-1.

A magyar válogatott idén 10 mérkőzést játszott, 5 alkalommal nyert 2 döntetlent játszott 3 vereséget szenvedett, a Nemzetek Ligájában tétmeccsen oda-vissza verte Angliát és a németek ellen idegnben is nyerni tudott. Soha rosszabb évet!

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
MAGYARORSZÁG–GÖRÖGORSZÁG 2–1(1–0)
Budapest,
Puskás Aréna,50 983néző.V:Chiffi (olasz)
MAGYARORSZÁG:Dibusz (Szappanos, 90+2.) – Botka (Lang, 71.), Orbán, Szalai A. – Fiola, Styles, Nagy Á., Dzsudzsák (Ádám, 53.), Kerkez (Nagy Zs., 53.) – Sallai (Dárdai P., 72.), Szoboszlai (Kalmár, 90+2.).Szövetségi kapitány:Marco Rossi
GÖRÖGORSZÁG:Paszhalakisz – Rota, Hacidiakosz, Recosz, Jannulisz (Kirjakopulosz, 68.) – Bakaszetasz, Kurbelisz (Papanikolau, 86.), Buhalakisz (Hacijovanisz, 68.) – Maszurasz (Duvikasz, 86.), Joannidisz (Funtasz, 60.), Mantalosz.Szövetségi kapitány:Gustavo Poyet
Gólszerző:Sallai (15.), Kalmár (90+3.), ill. Bakaszetasz (81. – 11-esből)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.