Gazdaság

Szivárgást észleltek a Barátság kőolajvezetéken

Szivárgást észleltek a Barátság kőolajvezetéken

2022. október 12., szerda
Szivárgást észleltek a Barátság kőolajvezetéken

Bár az eddigi értesülések szerint feltehetően nem robbanás vagy szabotázs történt az Északi Áramlathoz hasonlóan, de szivárog a kőolaj a Barátság vezetékből.

Még keresik az okát a lengyel hatóságok annak a szivárgásnak, melyet a Barátság vezeték északi, Német- és Lengyelország közötti szakaszán észleltek. A hír hallatára az olajárak is megemelkedtek. Az energetikai infrastruktúra biztonsága az Északi Áramlat gázvezetékek múlt havi megrongálódása óta kulcsfontosságú kérdéssé vált Európában, a kereskedők minden szabotázsra utaló jelre figyelnek.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint célponttá váltak az energetikai eszközök az orosz-ukrán háborúban.

A NATO védelmi miniszterei szerdán és csütörtökön találkoznak Brüsszelben, ahol többek között a kritikus infrastruktúrák biztonságáról tárgyalnak. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden azt mondta, hogy a szövetség fokozza a „kritikus infrastruktúrák védelmét”.

Németország a legnagyobb vevője a Barátságon keresztül szállított orosz nyersolajnak, amelynek déli szakasza Magyarországot és Szlovákiát látja el. Fontos kiemelni, hogy a szivárgás az északi szakaszon van, a minket érintő déli szakasz sértetlen.

A Reuters azt írja, a lengyel hatóságok szerint valószínűleg baleset okozta a szivárgást, bár az esemény továbbra is aggodalmakat ébreszthet Európa energiaellátásának biztonságával kapcsolatban.

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.