Szivárgást észleltek a Barátság kőolajvezetéken

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bár az eddigi értesülések szerint feltehetően nem robbanás vagy szabotázs történt az Északi Áramlathoz hasonlóan, de szivárog a kőolaj a Barátság vezetékből.

Még keresik az okát a lengyel hatóságok annak a szivárgásnak, melyet a Barátság vezeték északi, Német- és Lengyelország közötti szakaszán észleltek. A hír hallatára az olajárak is megemelkedtek. Az energetikai infrastruktúra biztonsága az Északi Áramlat gázvezetékek múlt havi megrongálódása óta kulcsfontosságú kérdéssé vált Európában, a kereskedők minden szabotázsra utaló jelre figyelnek.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint célponttá váltak az energetikai eszközök az orosz-ukrán háborúban.

A NATO védelmi miniszterei szerdán és csütörtökön találkoznak Brüsszelben, ahol többek között a kritikus infrastruktúrák biztonságáról tárgyalnak. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden azt mondta, hogy a szövetség fokozza a „kritikus infrastruktúrák védelmét”.

Németország a legnagyobb vevője a Barátságon keresztül szállított orosz nyersolajnak, amelynek déli szakasza Magyarországot és Szlovákiát látja el. Fontos kiemelni, hogy a szivárgás az északi szakaszon van, a minket érintő déli szakasz sértetlen.

A Reuters azt írja, a lengyel hatóságok szerint valószínűleg baleset okozta a szivárgást, bár az esemény továbbra is aggodalmakat ébreszthet Európa energiaellátásának biztonságával kapcsolatban.

(via Index)

Előző sztori

Olaj helyett zsír-a Szegedi Paprika Zrt. is változtatott a háború miatt

Következő sztori

Áramszünet van a Vértói trolibusz végállomáson