Egyetem

Száz éves a Füvészkert

Száz éves a Füvészkert

2022. október 4., kedd
Száz éves a Füvészkert

Százéves a Szegedi Tudományegyetemfüvészkertje, a centenáriumot egész napos rendezvénnyel, fotókiállítással, gyermekprogramokkal és a Kaláka együttes koncertjével köszöntik szombaton - tájékoztatta Németh Anikó igazgató az MTI-t.

1922-ben, a kolozsvári egyetem Szegedre költözésekor a város húsz kataszteri hold szántóföldet ajándékozott afüvészkertlétrehozására. Az alapító igazgató,Győrffy Istvánaz újszegedi terület betelepítését 1925-ben kezdte el gyűjtőutak anyagának felhasználásával. 1928-ban artézi kutat fúrtak, 1929-30-ban növénynevelő üvegház épült, 1931-ben készült el az első tó. 1932-ben az óföldeák-gencsháti Návay kastély tavából került Szegedre azindiai lótusz, ami azóta is a kert különleges látványossága.Az 1940-es évektől alakították ki a kert főként oktatási célú részlegeit: a rendszertani gyűjteményt, a rózsakert, a sziklakert, az ötvenes években pedig üvegházakat építettek a trópusi haszonnövények bemutatására.

Afüvészkertmunkatársai az elsők között ismerték fel a veszélyeztetett növényfajok ex situ - természetes élőhelyen kívüli - szaporításának jelentőségét.

A természetvédelmi munkát szaporodásbiológiai vizsgálatok segítették, s az intézmény az elmúlt évtizedekben több sikeres projektet megvalósított a Körös-Maros Nemzeti Parkkal együttműködve a ritka löszgyepi növényfajok természetes állományainak megerősítése érdekében. Ez az élőhely-rehabilitációs munka a tervek szerint a közeljövőben folytatódik.

Szombaton az intézmény századik születésnapján a gyerekeket pecsétgyűjtő játék, interaktív koncert, játszóház várja. Az érdeklődő vendégeknek szakemberek mutatják be a kert értékeit, kora délután 100 év - 100 fotó címmel nyílik természetfotó-kiállítás, majd a Szegedi Nemzeti Színház művészei olvasnak fel néhányat a centenárium alkalmából kiírt egyetemi verspályázatra érkezett művek legjobbjaiból.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.