Nehéz helyzetbe került a Szegedi Füvészkert az elszabaduló energiaárak miatt

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A gázárak elszállása a több üvegházat is fenntartó botanikus kertet is érzékenyen érinti, de a trópusi növények fűtésén nem lehet spórolni, csak az emberekén. Télen hosszabb lesz a zárvatartás, korszerűsítenek, tervezik a geotermikus fűtésre való átállást derül ki a Very Important Planet cikkéből.

Németh Anikó, a Füvészkert igazgatója a portálnak elmondta, milyen intézkedésekkel próbálják megoldani a helyzetet.

A gázáremelés bennünket is érzékenyen érint. Három üvegházunk van, nagyjából 1500 négyzetméteres összterülettel, amit fűteni kell: az orchideaház, a páfrányház és a trópusi üvegház. Az utóbbi nappal fel tud melegedni, ha jó idő van, éjjel 18 fokra fűtjük fel. A mediterrán üvegházban 10 fok alatti a hőmérséklet, de az ott tartott növényeknek ez nem árt. Spórolni az irodák és egyéb helyiségek fűtésén tudunk, illetve a szokásos téli zárva tartás egy héttel hosszabb lesz. Ezalatt elvégezzük az egyébként is szükséges kertészeti munkákat. Nyílászárókat is cserélnünk, és új kazánokat szerelünk be, amelyekkel külön lehet szabályozni mindegyik ház fűtését. Szerencsére a látogatótereket nálunk nemigen kell fűteni”

– ecsetelte az igazgató. Hozzátette, felmerült az is, hogy átálljanak a geotermikus energiára, de ennek részletei még bizonytalanok. Úgy tervezik, a december 18-i zárás után január 9-én újra kinyitnak.

Az idén száz éves szegedi füvészkert értékeinek fennmaradását a látogatók is segíthetik, valamelyik növény örökbefogadásával. Az évek óta bevett és népszerű kezdeményezés idén a 100 év – 100 örökbefogadás nevet kapta. Németh Anikó portálnak elárulta, hamarosan el is érik a kitűzött örökbefogadói számot. Az anyagi támogatásért cserében az örökbefogadók emléklapot kapnak, és az adott növény névtáblájára egy évre kikerül a nevük. Vannak, akik évek óta ugyanazt a növényt fogadják örökbe.

Előző sztori

Kubatov Gábor maradt a Fradi elnöke

Következő sztori

Rekordhosszúságú vitanap volt a Parlamentben