Gazdaság

Már érződik a válság a munkaerőpiacon

Már érződik a válság a munkaerőpiacon

2022. október 27., csütörtök
Már érződik a válság a munkaerőpiacon

Szeptemberben 185 ezren voltak állás nélkül, amunkanélküliségi ráta 3,8 százalékos volt. A július-szeptemberi háromhónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 178 ezer, amunkanélküliségi ráta 3,6 százalékos volt- jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal.

Július-szeptemberben a 15-74 éves munkanélküliek száma 11 ezerrel,munkanélküliségi rátájuk 0,3 százalékponttal csökkent az egy évvel korábbihoz képest - derül ki a statisztikákból.

A 15-24 éves munkanélküliek száma 34 ezerre,munkanélküliségi rátájuk 3,7 százalékponttal, 10,8 százalékra mérséklődött, ennek ellenére az összes munkanélküli 19,2 százaléka közülük került ki.

A 25-54 éves korosztálymunkanélküliségi rátája 3,2 százalék volt, lényegében nem változott,míg az 55-74 éveseké 0,3 százalékponttal, 3,0 százalékra emelkedett.

A 15-74 éves férfiak körében a munkanélküliek száma 97 ezer fő volt, 3,7 százalékosmunkanélküliségi rátájuk gyakorlatilag megegyezett az egy évvel korábbival. A nőknél a munkanélküliek száma 81 ezer főt tett ki, amunkanélküliségi ráta 0,5 százalékponttal, 3,5 százalékra csökkent.

Összességében tehát elmondható, hogy a válság hatásai a munkaerőpiacon nem érződnek - nem kizárt azonban, hogy ennek a folyamata már elkezdődött.

A munkanélküliségi ráta Észak-Magyarországon volt a legmagasabb (6,0 százalék), Közép-Dunántúlon pedig a legalacsonyabb (1,9 százalék). Az előző év azonos időszakához képest három régióban kis mértékben emelkedett a ráta értéke, Dél-Dunántúlon (0,1 százalékponttal), Budapesten (0,3 százalékponttal) és Nyugat-Dunántúlon (0,5 százalékponttal), míg a többi régióban csökkent - a legjelentősebben Észak-Alföldön (1,2 százalékponttal).

(via MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.