Közeleg a tél és Európában idén különösen hideg lehet

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Európai Középtávú Időjárás-előrejelző Központ (ECMWF) előrejelzése szerint a novemberi és a decemberi időjárás nem kedvez a megújuló energiaforrásoknak – ez pedig az energiaválság közepén igencsak aggasztó hír.

Florence Rabier, a Központ főigazgatója szerint a novemberre és decemberre vonatkozó első jelzések szerint Nyugat-Európa felett magasnyomású időszak várható, amely valószínűleg hidegebb időjárást, kevesebb szelet és csapadékot hoz magával.

Mindezen együtthatók pedig csökkentik a megújuló energia termelését.

A prognózis az ECMWF-en kívül több ország, köztük az Egyesült Királyság, Franciaország, Japán és az USA adatközlésein alapul. Mindez potenciális problémát jelent a politikai döntéshozók számára a durván emelkedő energiaárak miatt.

Az Európai Unió terve, hogy 2027-re leválik az orosz gázról több megújuló energia felhasználásával, és más országokkal köt gázmegállapodásokat. Az orosz gázimport a szankciók bevezetése és a háború kitörése óta már csak az uniós gázellátás 9 százalékát teszi ki a korábbi kétötödös arány helyett.

Rabier szerint a közelmúltban az Atlanti-óceánon átvonuló hurrikánok rövid távon enyhébb, csapadékosabb és szelesebb időjárást okozhatnak. Hozzátette, a globális felmelegedés megváltoztatja a szélsőséges időjárási események, például a hurrikánok jellegét. Ezzel együtt pedig még nehezebb megjósolni az egyébként sem könnyen meghatározható európai időjárást.

Rabier szerint Európa már most is törékeny állapotban van, miután a történelem egyik legforróbb nyarát élte át, és ez is csökkentette a villamosenergia-termelésben a megújuló energiaforrások hatékonyságát.

(via Index)

Előző sztori

Rangos versenyen mérte le állapotát Nagy Péter

Következő sztori

ÁLHÍR, hogy Mihálffy Béla Horthy-domborművet avatna!