Meteor

Közeleg a tél és Európában idén különösen hideg lehet

Közeleg a tél és Európában idén különösen hideg lehet

2022. október 3., hétfő
Közeleg a tél és Európában idén különösen hideg lehet

Az Európai Középtávú Időjárás-előrejelző Központ (ECMWF) előrejelzése szerint a novemberi és a decemberi időjárás nem kedvez a megújuló energiaforrásoknak - ez pedig az energiaválság közepén igencsak aggasztó hír.

Florence Rabier, a Központ főigazgatója szerint a novemberre és decemberre vonatkozó első jelzések szerint Nyugat-Európa felett magasnyomású időszak várható, amely valószínűleg hidegebb időjárást, kevesebb szelet és csapadékot hoz magával.

Mindezen együtthatók pedig csökkentik a megújuló energia termelését.

A prognózis az ECMWF-en kívül több ország, köztük az Egyesült Királyság, Franciaország, Japán és az USA adatközlésein alapul. Mindez potenciális problémát jelent a politikai döntéshozók számára a durván emelkedő energiaárak miatt.

Az Európai Unió terve, hogy 2027-re leválik az orosz gázról több megújuló energia felhasználásával, és más országokkal köt gázmegállapodásokat. Az orosz gázimport a szankciók bevezetése és a háború kitörése óta már csak az uniós gázellátás 9 százalékát teszi ki a korábbi kétötödös arány helyett.

Rabier szerint a közelmúltban az Atlanti-óceánon átvonuló hurrikánok rövid távon enyhébb, csapadékosabb és szelesebb időjárást okozhatnak. Hozzátette, a globális felmelegedés megváltoztatja a szélsőséges időjárási események, például a hurrikánok jellegét. Ezzel együtt pedig még nehezebb megjósolni az egyébként sem könnyen meghatározható európai időjárást.

Rabier szerint Európa már most is törékeny állapotban van, miután a történelem egyik legforróbb nyarát élte át, és ez is csökkentette a villamosenergia-termelésben a megújuló energiaforrások hatékonyságát.

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.