Közélet

Folyamatos a munka, fogvatartottak dolgoznak a határkerítés megerősítésén

Folyamatos a munka, fogvatartottak dolgoznak a határkerítés megerősítésén

2022. október 17., hétfő
Folyamatos a munka, fogvatartottak dolgoznak a határkerítés megerősítésén

A kormány döntésének megfelelően a büntetés-végrehajtási szervezet augusztusban megkezdte a már meglévő 165 kilométer hosszúságú biztonsági határzár megerősítését és az új határvédelmi rendszer kiépítését, ami Csongrád-Csanád megyét is érinti.

Hogy erre nagy szükség van, arra az idei év elkeserítő adatai világítanak rá,

ugyanis az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) statisztikája szerint az év első kilenc hónapjában több mint 200 ezer illegális határátlépést jelentettek az Európai Unió külső határairól. Sokkal többet, mint tavaly ugyanebben az időszakban, és ennek többsége a magyar határon „csapódott le”.

HATTYÚNYAK ÉS NATO-DRÓT

Szerbia felől érkező, illegális határátkeléssel próbálkozók a kerítéshez támasztott létrákkal próbálják leküzdeni a fizikai akadályt, ez ellen egy hattyúnyak felerősítésével próbálnak védekezni, a kerítés alsó részét az úgynevezett NATO-dróttal, köznapi nyelven szögesdróttal erősítik meg.

Csongrád-Csanád megyében a Szegedi Fegyház és Börtön fogvatartottjai erősítik a határvédelmi rendszert, aminek csak egyik része a kerítés 1 méteres magasítása. A munka zökkenőmentes, amihez nagyban hozzájárul a 2015-ben, az eredeti kerítés telepítésénél szerzett tapasztalat.

https://www.youtube.com/watch?v=91weM1oAbxw

– Mivel a külső munkahelyen történő munkáltatás fokozott biztonsági kockázattal jár, ezért jellemzően olyan elítélt vehet benne részt, akiknek a biztonsági csoportba sorolása és az elkövetett bűncselekményének a társadalomra veszélyessége alacsony, magaviselete az elvárásoknak megfelelő és a szabadulásáig már csak kevés idő van hátra. Az adott időszak feladataitól függően a határvédelmi munkálatokban

a Szegedi Fegyház és Börtön 30-40 fogvatartottja vesz részt

– mondta a Délmagyarnak Makula György, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának ezredese.

Hogy mennyire elvadult a helyzet a határkerítésnél, azt jól szemlélteti az a videó, amikor az illegális bevándorlók a kerítésnél dolgozó elítéltekre fegyverrel támadtak a határ túloldalán. Az esetről videó is készült.

https://www.youtube.com/watch?v=5pNHYrUWFfw&t=29s

MEG KELL VÉDENÜNK A HATÁRAINKAT

– A Homokhátság lakóit, de már a szegedieket is súlyosan érinti az illegális bevándorlás. Mindent meg kell tennünk azért, hogy az emberek biztonságérzetét növeljük, meg kell védeni az emberek értékeit, a gazdák földjeit a rongálástól. A magyar kormány elkötelezett abban, hogy védelmet biztosítson, ezért erősíti meg a határzárat és ezért léptek szolgálatba szeptemberben a határvadászok. Magyarország biztonsága a határoknál kezdődik, amiket meg kell védenünk - mondta lapunknak Mihálffy Béla, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.