Fizetési haladékot kapott az MVM a Gazpromtól

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hétfőn rendkívüli bejelentést tett – számolt be az Index. Ennek értelmében az energiaválságban az európai- és világpiac kiszámíthatatlansága és az árak szélsőséges kilengése miatt az MVM Csoport két intézkedést hozott.

Az MVM csoport két intézkedése az alábbi: egyrészt az MVM Csoport a pénzügyi szempontból széleskörű biztonsági háló kiépítésére törekszik és finanszírozásának optimalizálása céljából megállapodást kötött a Gazprommal. Másrészt az MVM Csoport földgáztároló kapacitásainak hatékonyabb hasznosítása érdekében átalakítására és energetikai fejlesztésre van szükség.

A világpiaci árak hatásának mérséklése céljából az MVM csoport és a Gazprom halasztott fizetésben állapodtak meg az előttünk álló téli időszakra.

A halasztott fizetés lehetőségének a szerződésbe történő időszakos beemelése növeli az MVM Csoport finanszírozási mozgásterét, illetve likviditási biztonságát. A bizonytalanságokkal teli energiaveszélyhelyzet idején Magyarország ellátásbiztonságát a 2021. szeptemberében megkötött hosszú távú gázszerződés és azóta a Gazprom által biztosított többlet gázmennyiségek garantálják.

Másrészt az MVM tulajdonában levő Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) eszközeinek és kapacitásainak hatékonyabb hasznosítása tekintetében a kapacitások átalakítására és energetikai fejlesztésekre lesz szükség középtávon.

Előző sztori

Óriásit drágul az üzemanyag szerdától

Következő sztori

Hiúzt adoptáltak a színészek