Közélet

Fizetési haladékot kapott az MVM a Gazpromtól

Fizetési haladékot kapott az MVM a Gazpromtól

2022. október 3., hétfő
Fizetési haladékot kapott az MVM a Gazpromtól

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hétfőn rendkívüli bejelentést tett – számolt be az Index. Ennek értelmében az energiaválságban az európai- és világpiac kiszámíthatatlansága és az árak szélsőséges kilengése miatt az MVM Csoport két intézkedést hozott.

Az MVM csoport két intézkedése az alábbi: egyrészt az MVM Csoport a pénzügyi szempontból széleskörű biztonsági háló kiépítésére törekszik és finanszírozásának optimalizálása céljából megállapodást kötött a Gazprommal. Másrészt az MVM Csoport földgáztároló kapacitásainak hatékonyabb hasznosítása érdekében átalakítására és energetikai fejlesztésre van szükség.

A világpiaci árak hatásának mérséklése céljából az MVM csoport és a Gazprom halasztott fizetésben állapodtak meg az előttünk álló téli időszakra.

A halasztott fizetés lehetőségének a szerződésbe történő időszakos beemelése növeli az MVM Csoport finanszírozási mozgásterét, illetve likviditási biztonságát. A bizonytalanságokkal teli energiaveszélyhelyzet idején Magyarország ellátásbiztonságát a 2021. szeptemberében megkötött hosszú távú gázszerződés és azóta a Gazprom által biztosított többlet gázmennyiségek garantálják.

Másrészt az MVM tulajdonában levő Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) eszközeinek és kapacitásainak hatékonyabb hasznosítása tekintetében a kapacitások átalakítására és energetikai fejlesztésekre lesz szükség középtávon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.