PROMO

Ezért érdemes rendszeresen kamillateát fogyasztani

Ezért érdemes rendszeresen kamillateát fogyasztani

2022. október 26., szerda
Ezért érdemes rendszeresen kamillateát fogyasztani

A teákat rendszerint a finom ízükért fogyasztjuk, vagy csak akkor nyúlunk hozzájuk, ha influenzás tüneteket tapasztalunk. Pedig érdemes lenne rendszeresen fogyasztani a gyógynövényekből készített főzeteket, amelyek egész sor egészségügyi előnnyel járhatnak. Lássuk, miért kellene rendszeresen kamillateát fogyasztanunk! (x)

A kamilla az egyik legrégibb feljegyzett gyógynövény, az Asteraceae család tagja. A növény kis, százszorszépszerű virágokat hoz, amelyeket szárított formában vízbe áztatunk, így nyerve finom növényi teát. Az így készített főzet egész sor egészségügyi előnyt kínálhat számunkra.

A kamillát elsősorban nyugtató hatásáról ismerjük, ennek köszönhetően igazi alvástámogató gyógynövény. A fitonutriens-tartalma, pontosabban az apigenin nevű vegyület képes pillanatok alatt mély álomba juttatni bennünket, így javítva az alváshatékonyságunkat. Aki rendszeresen fogyaszt kamillateát, rendszerint energikusabban kezdheti meg a napját. Egy 2015-ös tanulmány kimutatta, hogy a kamillatea ivása segített a szülés utáni nőknek csökkenteni a depressziójukat, illetve javította az alvásminőségüket.

Nem mellesleg a kamillatea fogyasztása képes lehet csökkenteni a szorongást. Noha a gyógynövény ezen hatása jelenleg nem bizonyított, számos kamillatea-fogyasztó számolt be ilyen jellegű jótékony hatásokról.

Számos tanulmány hívja fel a figyelmet arra, hogy a kamillatea fogyasztása képes hozzájárulni a vércukorszint csökkenéséhez, illetve a máj glikogénraktározásának javításához. Ennek köszönhetően a kamillatea nagyszerű hatással lehet a cukorbetegséggel élők számára. Egy kettes típusú cukorbetegségben szenvedő felnőttek részvételével végzett vizsgálatban a betegek nyolc héten át naponta három csésze kamillateát fogyasztottak, ennek eredményeként szignifikánsan csökkent a HbA1C marker (a cukorbetegség indikátoraként használt marker), valamint javult a glikémiás kontroll és a vérlipid profil.

A kamillatea nagyszerű szolgálatot tehet emésztési problémák esetén is. A kutatások arra világítanak rá, hogy a kamilla segíthet csökkenteni a görcsöket a bélben, ami megkönnyebbülést hozhat azoknak, akik gyulladásos emésztési problémákkal küzdenek, vagy refluxban szenvednek. Nem mellesleg megelőző intézkedéseket kínálhat a Helicobacter Pylori néven ismert, meglehetősen gyakori baktérium ellen, amely hozzájárulhat a gyomorfekély kialakulásához.

A kamilla gazdag flavonoidtartalommal rendelkezik, amely antioxidást tulajdonságának köszönhetően támogatja a szív egészségét, illetve jótékony hatással van a koleszterin kezelésére és a vérnyomásra.

A kamilla ízletes, de sokak számára kissé jellegtelen ízvilággal rendelkező gyógynövény. A kamillatea nagyszerűen feldobható néhány mentalevéllel. A vízforralóban előkészített vizet hagyjuk fél percig állni, majd forrázás után 3-5 perces áztatás ajánlott.

A kamilla életkortól és egészségügyi állapottól függetlenül bárki számára fogyasztható; egyetlen kizáró ok a növénnyel szembeni allergiás reakció lehet, ami főként parlagfűallergiás személyeknél jelentkezhet.

Támogatott tartalom!
Képek forrása: pixabay.com

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.