Gazdaság

Eldőlt: jön a nyolcadik szankciós csomag Oroszország ellen

Eldőlt: jön a nyolcadik szankciós csomag Oroszország ellen

2022. október 5., szerda
Eldőlt: jön a nyolcadik szankciós csomag Oroszország ellen

Edita Hrda, az Európai Unió Tanácsnak soros elnökségét betöltő Csehország uniós nagykövete a Twitter-üzenetében azt közölte, hogy a nyolcadik szankciós csomag jóváhagyása az Európai Unió (EU) határozott válasza arra, hogy Oroszország bejelentette Ukrajna négy régiójának, a donyecki és a luhanszki népköztársaság, valamint Herszon és Zaporizzsja megye jogellenes annektálását – írja a Magyar Nemzet.

Az Európai Bizottság szeptember végén tett javaslatot az Oroszországgal szembeni nyolcadik szankciócsomagra.

A korlátozó intézkedések között az EU megtiltaná a repülőgépgyártáshoz használható termékek, bizonyos elektronikus eszközök, valamint egyes vegyi anyagok kivitelét Oroszországba, számos orosz termék importját, szolgáltatások nyújtását orosz vállalatok és hatóságok számára, valamint megtiltja az uniós állampolgárok számára, hogy orosz állami vállalatok vezető testületében szerepet vállaljanak.

Az Európai Parlament plenáris ülésén Bocskor Andrea, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője a felszólalásában hangsúlyozta:

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja elítéli az ukrajnai orosz agressziót, az ukrán területek orosz bekebelezését és a háborús bűncselekményeket

– fogalmazott, majd hozzátette: – A kezdetektől kiállunk Ukrajna mellett, támogatjuk területi egységét, és nem fogadjuk el a látszatnépszavazások eredményét – mondta.

A fideszes képviselő emlékeztetett, Magyarország történelmének legnagyobb humanitárius segítségnyújtási programjában eddig több mint egymillió menekültet fogadott be Ukrajnából. Kijelentette, hogy Magyarország a mielőbbi békében érdekelt, ami Ukrajna önállóságának és területi egységének tiszteletben tartásán alapul. – Csak ez vethet véget a háborús szenvedéseknek, csak ez állíthatja meg a szenvedést – hangoztatta.

Méltatlan és elfogadhatatlan az Ukrajna melletti határozott, egységes kiállás és a szolidaritás összekapcsolása az Oroszországgal szembeni azonnali energiaszankciók éles vitákat kiváltó, az uniót megosztó és ellentmondásos hatású gyakorlati kérdésével – tette hozzá Bocskor Andrea.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.