Bemutatták a kapszulát, amitől a kutyák tovább élnek

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy külföldi startup kísérleti jelleggel kezdett el dolgozni egy olyan kapszulán, amellyel a kutyák hosszabb ideig élhetnek. A vállalkozás célja az, hogy emberek is használhassák a készítményt.

A Loyal nevű startup új korszakot nyithat az öregedésgátlásban: bár az örök élet elixírjét a modern orvostudomány továbbra sem ismeri, egy cég dolgozni kezdett egy olyan kapszulán, ami jelentősen, akár több évvel csökkentheti az öregedést.

A kapszulát azonban egyelőre kutyákon tesztelik – ám a fejlesztők kimondott célja, hogy emberek számára is elérhető legyen.

A Loyal, amelyet 2019-ben alapított, olyan gyógyszereket fejleszt, amelyek késleltetik a kutyák öregedését és meghosszabbítják egészséges élettartamukat. A vállalkozás eddig összesen 58 millió dollárt gyűjtött össze a projektjeire, így a vállalat megalkotója azt reméli, hogy néhány éven belül kereskedelmi forgalomba kerülhet az első öregedésgátló kapszula, amellyel bármilyen kutya életét 2-4 évvel meghosszabbíthatjuk.

A termék elsőre rendkívül futurisztikusnak tűnhet, azonban korábban már sikerült olyan gyógyszereket kifejleszteni, melyekkel szúnyogok és egerek életét hosszabbították meg.

A fejlesztéseknek tudományos alapja is van: a San Franciscó-i Egyetem molekuláris biológusainak csapata Cynthia Kenyon vezetésével már kimutatta, hogy a Caenorhabditis elegans, azaz az egy milliméter hosszú fonálféreg egyetlen génjének részleges letiltása megkétszerezheti valamennyi emlős – a kísérlet esetében az egér – élettartamát. Aubrey de Grey, a startup alapítójának menotra, ugyan adott ezen tudományos eredmények hitelességére, úgy érezte, a társadalom meglehetősen közömbös a téma iránt. Ezért 2003-ban bemutatta a világnak a tudományra alapozva a ,,matuzsálem egeret”, GHR-KO 11C-t, aki majdnem 5 évet élt – majdnem kétszer annyit, mint fajtársai. A tudósok egy része azonban akkor úgy vélte, de Grey elképzeléseiben inkább több a fantázia, mint a tudományos alap.

(via Index)

Előző sztori

Kiterjesztik a kamatstopot a kis- és középvállalkozásokra, maradnak a családtámogatások

Következő sztori

Itt vannak a gyármentő program részletei