Tudomány

Bemutatták a kapszulát, amitől a kutyák tovább élnek

Bemutatták a kapszulát, amitől a kutyák tovább élnek

2022. október 22., szombat
Bemutatták a kapszulát, amitől a kutyák tovább élnek

Egy külföldi startup kísérleti jelleggel kezdett el dolgozni egy olyan kapszulán, amellyel a kutyák hosszabb ideig élhetnek. A vállalkozás célja az, hogy emberek is használhassák a készítményt.

A Loyal nevű startup új korszakot nyithat az öregedésgátlásban: bár az örök élet elixírjét a modern orvostudomány továbbra sem ismeri, egy cég dolgozni kezdett egy olyan kapszulán, ami jelentősen, akár több évvel csökkentheti az öregedést.

A kapszulát azonban egyelőre kutyákon tesztelik - ám a fejlesztők kimondott célja, hogy emberek számára is elérhető legyen.

A Loyal, amelyet 2019-ben alapított, olyan gyógyszereket fejleszt, amelyek késleltetik a kutyák öregedését és meghosszabbítják egészséges élettartamukat. A vállalkozás eddig összesen 58 millió dollárt gyűjtött össze a projektjeire, így a vállalat megalkotója azt reméli, hogy néhány éven belül kereskedelmi forgalomba kerülhet az első öregedésgátló kapszula, amellyel bármilyen kutya életét 2-4 évvel meghosszabbíthatjuk.

A termék elsőre rendkívül futurisztikusnak tűnhet, azonban korábban már sikerült olyan gyógyszereket kifejleszteni, melyekkel szúnyogok és egerek életét hosszabbították meg.

A fejlesztéseknek tudományos alapja is van: a San Franciscó-i Egyetem molekuláris biológusainak csapata Cynthia Kenyon vezetésével már kimutatta, hogy a Caenorhabditis elegans, azaz azegy milliméter hosszú fonálféregegyetlen génjének részleges letiltása megkétszerezheti valamennyi emlős - a kísérlet esetében az egér - élettartamát. Aubrey de Grey, a startup alapítójának menotra, ugyan adott ezen tudományos eredmények hitelességére, úgy érezte, a társadalom meglehetősen közömbös a téma iránt. Ezért 2003-ban bemutatta a világnak a tudományra alapozva a ,,matuzsálem egeret", GHR-KO 11C-t, aki majdnem 5 évet élt - majdnem kétszer annyit, mint fajtársai. A tudósok egy része azonban akkor úgy vélte, de Grey elképzeléseiben inkább több a fantázia, mint a tudományos alap.

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.