Politika

Azonnal lebontotta a határkerítést a szlovén baloldal, most engedélyezték a melegek örökbefogadását is

Azonnal lebontotta a határkerítést a szlovén baloldal,  most engedélyezték a melegek örökbefogadását is

2022. október 8., szombat
Azonnal lebontotta a határkerítést a szlovén baloldal,  most engedélyezték a melegek örökbefogadását is
  • A szlovén baloldal azt követően, hogy hatalomra jutott, azonnal elbontotta a határkerítést, amit még az előző, jobboldali kormány emelt a Horvátországgal közös határszakaszon.
  • Most pedig engedélyezik a melegházasságot és az azonos neműek örökbefogadását is.

Szlovénia az első posztkommunista ország, amely legalizálja az azonos neműek házasságát és örökbefogadását - tudósít az EuroNews az AFP alapján, amit a Bennfentes szemlézett.

A szlovén parlament a napokban elfogadott egy törvénymódosítást, amely lehetővé teszi az azonos nemű párok számára a házasságkötést és az örökbefogadást - Kelet-Európában elsőként. A családjogi törvénymódosítást 48 képviselő fogadta el, 29 ellene szavazott, és egy tartózkodott.

A Jugoszlávia felbomlásából létrejött Szlovénia az első, egykori kommunista ország Európában, amely jóváhagyta ezt, mivel a legtöbb szomszédja nem engedélyezi a polgári házasságot vagy az azonos neműek házasságát.

A legközelebb Észtország kormánya állt ehhez 2016-ban, amikor beleegyezett a más országokban létrejött azonos neműek házasságának elismerésébe. Horvátországban, a Cseh Köztársaságban, Magyarországon és Montenegróban törvények biztosítják az azonos neműek élettársi kapcsolatát.

Szlovénia legfelsőbb bírósága kimondta, hogy a házasságot csak férfi és nő között meghatározó törvény diszkriminálja a meleg és leszbikus párokat.

Ezért azonnali hatállyal felfüggesztette a vitatott cikkelyeket, és kötelezte a parlamentet, hogy hat hónapon belül módosítsa a szöveget.

"Ezekkel a változtatásokkal elismerjük az azonos nemű párok jogait, amelyekkel már régóta rendelkezniük kellene"

- mondta Simon Maljevac államtitkár a képviselőknek a módosítás előterjesztésekor.

A DK nekiállt bontani már a kerítést korábban, 2015-ben



A legfőbb ellenzéki párt, a Szlovén Demokrata Párt bírálta a bíróság döntését, és több tüntetést szervezett az új törvény ellen. "A legjobb apa soha nem fogja helyettesíteni az anyát és fordítva" - mondta Alenka Jeraj, az SDS parlamenti frakciójának elnöke a vita megnyitóján.

A jobboldali kormányt váltó szlovén baloldal a határvédő kerítést is lebontotta, szinte azonnal, ahogy hatalomra kerültek. Korábban még nem ezt ígérték, akkor úgy nyilatkoztak: marad a kerítés, fontos az ország biztonsága.

Tatjana Bobnar belügyminiszter korábban - a kerítés bontásának megkezdésekor - azt mondta: "a migráció nem állt le és nem is fog leállni, a szögesdrót azonban egy teljesen aránytalan intézkedés”. Hozzátette: az idő megmutatta, a kerítés nem tudja megállítani a migrációt, de több tragédiát okozott már, hiszen megpróbálták megkerülni, és többen a Kolpa folyóba vesztek. 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.