VIDEÓ A CIKKBEN + KÉPGALÉRIA

Átadták a jogi kar felújított épületét

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Befejeződött a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Állam- és Jogtudományi Kar épületének felújítása, az 1,885 milliárd forint kormányzati támogatásból megvalósult beruházást pénteken adták át.

„Szeged az ország tudományos és kulturális életében fontos szerepet tölt be.

A kormány célja, hogy a város visszanyerje társadalmi, gazdasági, közpolitikai értelemben azt a rangot, amelyet a trianoni békediktátum után a kolozsvári egyetem Szegedre telepítésével az ország akkori vezetői szántak neki.”

– mondta Lázár János építési és beruházási miniszter, a kar egykori hallgatója az átadon.

A miniszter azt mondta, hogy a világ és Magyarország újabb kihívások előtt áll. „Harminc évvel azután, hogy megszűnt a Szovjetunió, újra egy kétpólusú világ felé rohanunk.

Nemcsak földrajzilag, gazdaságilag és hatalmilag polarizálódik újra a világ, hanem két világeszmény – az integrációpártiak és a szuverenisták – is szemben állnak egymással

-emelte ki. A politikáról gondolkodóknak és állást foglalóknak óriási a szerepük abban, hogy az erőviszonyok újrarajzolása közepette Magyarország megtalálja helyét – tette hozzá.

Lázár János elmondta hogy, az elmúlt két évtizedben jogalkotóként megtanulta, hogy valóban a jogrendszer, az alaptörvény, az alkotmányos rend és a hozzá kapcsolódó törvények határozzák meg a mindennapi élet kereteit. A mai magyar jogrendszer – folytatta – lehetőséget biztosít arra, hogy az integráció idején is az önrendelkezés fontosságát hangsúlyozzuk. A politikus kitért arra is, hogy az egyetemi modellváltás célja a minőségi, nemzetközi színvonalú magyar felsőoktatás feltételeinek megteremtése.

Trócsányi László, professzora, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány Kuratóriumi tagja, a kar egykori hallgatója felidézte, az intézmény korábbi dékánjai több évtizeden át próbálkoztak az épület felújításával.

“A rekonstrukcióval olyan, a kor szellemének megfelelő épület született, ahova jó tanulni jönni egy fiatalnak.”-mondta a professzor.

HÁROM ÉV ALATT ÉPÜLT ÚJJA AZ ÉPÜLET

Az idén 150 éves kar három év után térhetett vissza főépületébe, mivel 2019. szeptember 9-én a hurrikán erejű vihar súlyosan megrongálta a tetőszerkezetet. A megújult épületet a jövő felsőoktatásának készült, azoknak a hallgatóknak, akik a következő évtizedekben készülnek föl a társadalom szolgálatára – hangsúlyozta a professzor. A rekonstrukció során felújították az 1882-ben eredetileg polgári leányiskolának szánt épület homlokzatát, befedték a belső udvart, munkaszobákat alakítottak ki, visszaépítették a városképi szempontból is jelentős kupolát, a tetőtéreben pedig emlékhelyet és kutatói teret hoztak létre.

Előző sztori

A szegvári nádasban termesztett indiai kendert egy vásárhelyi férfi

Következő sztori

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Görgey Artúr történelemversenyt Szegeden