Egyetem

Átadták a jogi kar felújított épületét

Átadták a jogi kar felújított épületét

2022. október 28., péntek
Átadták a jogi kar felújított épületét

Befejeződött a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Állam- és Jogtudományi Kar épületének felújítása, az 1,885 milliárd forint kormányzati támogatásból megvalósult beruházást pénteken adták át.

„Szeged az ország tudományos és kulturális életében fontos szerepet tölt be.

A kormány célja, hogy a város visszanyerje társadalmi, gazdasági, közpolitikai értelemben azt a rangot, amelyet a trianoni békediktátum után a kolozsvári egyetem Szegedre telepítésével az ország akkori vezetői szántak neki.”

- mondta Lázár János építési és beruházási miniszter, a kar egykori hallgatója az átadon.

A miniszter azt mondta, hogy a világ és Magyarország újabb kihívások előtt áll. „Harminc évvel azután, hogy megszűnt a Szovjetunió, újra egy kétpólusú világ felé rohanunk.

Nemcsak földrajzilag, gazdaságilag és hatalmilag polarizálódik újra a világ, hanem két világeszmény - az integrációpártiak és a szuverenisták - is szemben állnak egymással

-emelte ki. A politikáról gondolkodóknak és állást foglalóknak óriási a szerepük abban, hogy az erőviszonyok újrarajzolása közepette Magyarország megtalálja helyét - tette hozzá.

Lázár János elmondta hogy, az elmúlt két évtizedben jogalkotóként megtanulta, hogy valóban a jogrendszer, az alaptörvény, az alkotmányos rend és a hozzá kapcsolódó törvények határozzák meg a mindennapi élet kereteit. A mai magyar jogrendszer - folytatta - lehetőséget biztosít arra, hogy az integráció idején is az önrendelkezés fontosságát hangsúlyozzuk. A politikus kitért arra is, hogy az egyetemi modellváltás célja a minőségi, nemzetközi színvonalú magyar felsőoktatás feltételeinek megteremtése.

Trócsányi László, professzora, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány Kuratóriumi tagja, a kar egykori hallgatója felidézte, az intézmény korábbi dékánjai több évtizeden át próbálkoztak az épület felújításával.

"A rekonstrukcióval olyan, a kor szellemének megfelelő épület született, ahova jó tanulni jönni egy fiatalnak."-mondta a professzor.

HÁROM ÉV ALATT ÉPÜLT ÚJJA AZ ÉPÜLET

Az idén 150 éves kar három év után térhetett vissza főépületébe, mivel 2019. szeptember 9-én a hurrikán erejű vihar súlyosan megrongálta a tetőszerkezetet. A megújult épületet a jövő felsőoktatásának készült, azoknak a hallgatóknak, akik a következő évtizedekben készülnek föl a társadalom szolgálatára - hangsúlyozta a professzor. A rekonstrukció során felújították az 1882-ben eredetileg polgári leányiskolának szánt épület homlokzatát, befedték a belső udvart, munkaszobákat alakítottak ki, visszaépítették a városképi szempontból is jelentős kupolát, a tetőtéreben pedig emlékhelyet és kutatói teret hoztak létre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.