A közgyűlés legnagyobb meglepetése Joób és Botka összetűzése volt

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szabó Bálint és Tápai Péter rendszeres és emlékezetes szószólói szoktak lenni a közgyűlésnek, ahonnan azonban most mindketten távol maradtak. Annál nagyobb meglepetésként hatottak Joób Márton kiállásai. Pontosabban, a kiállásra adott polgármesteri válaszok.

Részben egy két részes film első epizódjának tekinthető a legutóbbi, október 7-i közgyűlés, mivel két hét múlva, október 21-én még egyre sor fog kerülni – igaz, azon elméletileg lényegében egyetlenegy napirendi pont lesz, ami az éves áramszolgáltatói szerződés elfogadásáról fog szólni.

Az eset ugyan egyedinek tűnik, de igazából nem az: az egyes önkormányzatok, így Szeged is sajátos helyzetben vannak az előző éves gáz- és áramszolgáltatói szerződésük lejárati idejét illetően. Utóbbi Szegeden december 31-ig érvényes, vagyis az áramszolgáltatás addig zavartalanul biztosított.

A gázszolgáltatás problémáját részben orvosolja az, hogy a szegedi távhőszolgáltatás nagyrészt geotermikus, a kormányhoz hasonlóan egy rugalmas alapot hoznak létre annak érdekében, hogy a cégek kifizetései ne maradjanak el. Ráadásul százmilliós támogatást is kap az államtól havonta a SZETÁV.

Ezen felül fejlesztéseket ütemez át a városvezetés, csökkenti a dologi kiadásokat és minden nem létfontosságú kiadást elvon a polgármesteri hivatal.

Sokkal nagyobb gondot okoz Botkáéknak vélhetően az áramszolgáltatás helyzete, mivel a kötelező feladataik ellátás mellett az is kérdéses, hogy mi lesz az igencsak nagy energiaigényű szegedi tömegközlekedéssel. Ennek kapcsán vélhetően két hét múlva leszünk okosabbak,

Botka ugyanakkor leszögezte: ,,a kérdés az, hogy ötször vagy tízszer fog-e többi kerülni az áram.”

A helyi ellenzék többszörösen felrótta, hogy az önkormányzat hibás döntése miatt nehéz helyzetbe került a Szegedi Szabadtéri. Ezt Chovanecz Kata azzal próbálta igazolni, hogy állítása szerint több színészt és vállalkozót nem fizettek még ki a szabadtérin végzett munkája után, miközben a színház még csak most szembesül a magasabb összegű rezsiszámlákkal. A képviselő szerint az is rávilágít a szabadtéri válságára, hogy a legutóbbi évadra 15 ezer nézőt veszített a szabadtéri, továbbá, hogy a következő évad Dóm téri előadásairól még semmit nem lehet tudni – holott az előző években ilyenkorra már meghirdették azokat. A szegedi Fidesz szerint azonban nem lenne ennyire nehéz helyzetben a színház, ha az önkormányzat nem vonja össze azt a szabadtérivel.

Botka úgy reagált minderre, hogy az akkori Emmi véleményét is kikérték az összevonás ötletéről, akik jóváhagyták, megértették annak szándékát. Hozzátette, a kulturális tao megléte alatt nézőszám alapján kaptak normatív támogatást a színházak, ez azóta megszűnt, ami szintén hozzájárult a színház és a szabadtéri súlyos anyagi helyzetéhez.

A költségvetés-módosításhoz érdemben Joób Márton szólt hozzá – habár szavait nem kimondottan hálálta meg a polgármester.

Joób ugyanis megjegyezte, hogy bár örvendetes, hogy a szegedi uszodák és fürdőhelyek nyitva maradnak, aggályosnak nevezte, hogy az Anna Fürdő nagyon alulteljesít, olyannyira, hogy annak gyógyászati részlegét állítólag a Szegedi Tudományegyetemnek adnák át. Azt is aggályosnak véli, hogy délelőttönként nincsenek tele a fürdők iskolásokkal, akik testnevelés óra keretében úsznak.

Botka meglepő módon nem csupán pontatlannak, hanem egyenesen hazugságnak vélte Joób Márton szavait. Mint mondta, az iskoláknak még az eddigieknél is kedvezőbb áron ajánlották fel, hogy a testnevelés órák keretében úszhassanak a gyerekek, melyet eleinte a tankerület vezetője elfogadott, később azonban visszalépett az ajánlattól, a polgármester állítása szerint azért, hogy a rezsiszámlákat az iskolák ki tudják fizetni.

Joób aztán egy későbbi felszólalásában próbált nyugtatni az elmérgesedettnek látszó viszonyt közte és Botka között azáltal, hogy tiszteletét fejezte ki a polgármester felé, hozzátéve, azért írt nyílt levelet, mert nem kapott időpontot tőle személyes találkozóra az ügyben. Botka szerint ez azért történt így, mert korábban legalább 30 alkalommal fogadta a Szegedi Sport és Fürdők Kft. ügyében Joób-ot, és szerinte mindegyiknek ugyanaz volt a célja: hogy a képviselő ,,a saját jelöltjét fúrja” a Kft. élére.

Joób ezen felül az abortusztörvény módosításai mellett is kiállt.

A közgyűlés végül minden napirendi pontot elfogadott, Binszki Józsefet pedig titkos szavazás útján várospolitikai alpolgármesterré választották.

Előző sztori

Lakásában termesztett marihuánát egy szegedi férfi

Következő sztori

Binszki József várospolitikai alpolgármester lett