Gazdaság

A KDNP szerint színvonaltalan a városvezetés költségvetés-módosítása

A KDNP szerint színvonaltalan a városvezetés költségvetés-módosítása

2022. október 5., szerda
A KDNP szerint színvonaltalan a városvezetés költségvetés-módosítása

A pénteki közgyűlésen minden bizonnyal a legnagyobb vitát az energiaválság miatti költségvetés-módosítás fogja adni. Az előterjesztésben Kovács Tamás gazdasági alpolgármester az energiaválságot kevesebb bekezdésben indokolja ezzel, mint a kormány elvonásait.

Ahogy egyetlen önkormányzatot, úgy Szegedet sem kerüli el az energiaválság. Az erről szóló költségvetés-módosítási előterjesztésből pedig kiderül, hogy hol és mit spórol a város:

  • Többnyire a kerékpárút-fejlesztéseket és több városfejlesztési beruházást szüneteltetnek
  • Elméletileg a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. tevékenységére szánt pénz is csökken,
  • és a Móra Ferenc Múzeumé is.

Haág Zalán KDNP-s képviselő szerint ugyanakkor ,,a közgyűlési előterjesztések között szereplő költségvetés-módosítás szövege egy DK-s pamflet színvonalát sem éri el."

A képviselő hozzáteszi, olyan, mintha ,,ma született bárányként" csodálkoznának rá a válság gazdasági hatásaira, miközben a baloldal a gázcsapok elzárását, az Oroszország elleni szankciók bővítését szorgalmazza, és megakadályozza a Magyarországnak járó uniós pénzek folyósítását.

,,Folyamatosan az önkormányzatok kivéreztetéséről meg a helyiadó-bevételek elvételéről beszélnek, miközben a színház és szabadtéri összevonásával 1 milliárdos kárt okoznak a városnak." - teszi hozzá Haág Zalán. Hozzáteszi, a kormány az iparűzési adót a vállalkozásoknál hagyták, hogy azok a covid-válság után túléljenek, ezzel együtt pedig 117 százalékosra nőtt az iparűzési-adóbevétel az előirányzathoz képest tavaly.

- Ezzel párhuzamosan a csak szavakban szolidáris Szeged megszorítások sokaságáról döntött - emeli ki a KDNP-s képviselő, ideértve a teraszdíj, a lakbér, a parkolási és temetkezési díj drasztikus megemelését.

,,Magukon persze nem spórolnak: pénteken tovább növelik az alpolgármesterek számát, aminek több tízmilliós költségét a szegediekkel fizettetik meg."

- teszi hozzá a frakcióvezető, utalva arra, hogy pénteken Binszki Józsefet is alpolgármesterré választhatják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.