Sikerült a kísérlet, megmentheti a NASA a Földet

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sikeres volt a NASA úgynevezett DART-projektje, miután az űrkutatók hajója sikeresen a a Dimorphos nevű aszteroidának ütközött hétfő éjjel.

Mi is beszámoltunk róla tegnap, hogy egy új korszakot jelentő kísérletet hajt végre a NASA. Azóta már hivatalossá vált, hogy a kísérlet sikerrel végződött. Az űrszonda 22 ezer kilométeres sebességgel csapódott az aszteroidának.

Ez volt az első alkalom, hogy egy űrszondával eltérítették egy aszteroida röppályáját. A NASA körülményesen választotta ki a teszt céljaként szolgáló aszteroidát. A NASA körülményesen választotta ki az aszteroidát a teszthez: egyfelől nem szerették volna, hogy az űrszondának ,,könnyű dolga lenne”, másfelől olyan aszteroidát kellett választaniuk, ami a kísérlet után még véletlenül sem veszélyezteti a Földet a pályájának esetleges megváltozásával.

Azt, hogy mennyiben módosult az égitestet röppályája, a NASA még a következő hetekben értékeli ki, de Lori Glaze, a NASA bolygótudományi részlegének vezetője már így is azt mondta, hogy maradandót alkottak a projekttel.

Mint mondta: új korszak kezdődött az emberiség történetében, amiben megvédhetjük magunkat egy aszteroida becsapódásától.

(via Index)
Borítókép: Getty Image

Előző sztori

Újabb óvoda újult meg Szegeden

Következő sztori

Több mint 136 millió forintból újult meg a szegedi Jancsó Miklós kollégium