Politika

Orbán Viktor: Magyarország számára a biztonság, a gazdasági és a nemzeti szuverenitás védelme a legfontosabb.

Orbán Viktor: Magyarország számára a biztonság, a gazdasági és a nemzeti szuverenitás védelme a legfontosabb.

2022. szeptember 26., hétfő
Orbán Viktor: Magyarország számára a biztonság, a gazdasági és a nemzeti szuverenitás védelme a legfontosabb.

Globális gazdasági háborúvá változott az orosz-ukrán konfliktus

Az orosz-ukrán háború elhúzódására számít Orbán Vikto a Parlamentben.

- A világgazdaságot összeesés, az európai gazdaságot pedig megroppanás fenyegeti.

-jelentette ki a miniszterelnök.

A kormányfő az Országgyűlés őszi ülésszakának nyitónapján elmondott napirend előtti felszólalásában a Magyarország keleti szomszédságában zajló háborúról azt mondta, lépésről lépésre a világ egyre nagyobb része válik a háború elszenvedőjévé. Ukrajna és Oroszország háborúja lokális konfliktus lenne, de a nyugati gazdasági szankciók globális gazdasági háborúvá változtatták azt,

"azaz egy lokális fegyveres háborúval és egy globális gazdasági háborúval állunk szemben"

- fogalmazott.

Orbán Viktor hozzátette, elhúzódó háborúra kell számítani. Ukrajnát fegyverrel és pénzzel segíti Amerika és az EU, Oroszország tartalékai pedig végtelenek emberben és fegyverben egyaránt - mondta. Arról beszélt, hogy a háború Magyarország szomszédjában idén és jövőre is folytatódik, és hogy a világgazdaságot összeesés, az európai gazdaságot pedig megroppanás fenyegeti.

Európa országai szankciós felárat fizetnek az energiáért

Európa országai ma az olajért, a földgázért és a villamos energiáért szankciós felárat fizetnek, miközben Amerikában a gázár és a villamos energia ára töredéke az európai áraknak

- jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben.

A kormányfő azt mondta: az energiaárak drasztikus növekedéséért nem a gazdaság, hanem a politika, egészen pontosan a brüsszeli politikai döntések a felelősek. Úgy értékelt, a nyugat a háború pártján áll, Magyarország pedig a béke oldalán. "Mi a háború folytatása és mélyítése helyett azonnali fegyverszünetet és béketárgyalásokat követelünk" - hangsúlyozta Orbán Viktor.
Kijelentette:

a globálisra szélesedett gazdasági háborúban minden országnak megvannak a saját érdekei, és Magyarország számára a biztonság, a gazdasági és a nemzeti szuverenitás védelme a legfontosabb.

A magyar kormány Európában elsőként megkérdezi az embereket a szankciókról

A magyar kormány Európában elsőként megkérdezi az embereket az Oroszországgal szembeni szankciókról

- jelentette ki Orbán Viktor.

 A kormányfő rámutatott: az unió gyakran az európai értékek megsértésével vádolja Magyarországot, miközben a legfőbb európai érték a demokrácia. A szankciókat azonban nem demokratikusan fogadták el, hanem brüsszeli bürokraták és az európai elitek döntöttek róluk.

Annak ellenére nem kérdezték meg az embereket, hogy azok árát az európai polgárok fizetik meg - hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve: a kabinet egy nemzeti konzultáció keretében vár választ arra az emberektől, egyetértenek-e a szankciókkal és támogatnak-e újabbakat.

Orbán Viktor a szankciókról úgy fogalmazott:

"ha ez így megy tovább, egész Európa belegebed".

Az európai emberek szegényebbek lettek miattuk, míg Oroszország nem esett térdre, a háború vége még nem látható.

Magyarország ma erősebb, mint a kommunizmus bukása óta bármikor

Orbán Viktor megerősítette: a Brüsszellel fennálló viták ellenére a kormány továbbra is az EU tagjaként képzeli el az ország jövőjét.

-Európai nemzet vagyunk, de az EU csak akkor lesz erős, ha minden árnyalatát megtartja és tiszteli

-mondta a kormányfő.

A miniszterelnök kijelentette: akik elvitatják a jogainkat, egyszínű falansztert képzelnek el. Azt is mondta: büszke nemzet vagyunk, amely tudatában van annak, hogy mindig többet adott a világnak, mint amit kapott érte.

Orbán Viktor szerint az ország jobb állapotban fordul rá a következő nehéz hónapokra, mint 2008-ban, amikor a pénzügyi válság „kicsontozta” az országot. Az EU átlagát meghaladó gazdasági növekedésre vagyunk képesek.

„Magyarország ma erősebb, mint a kommunizmus bukása óta bármikor”

– fogalmazott. A szankciók súlyos károkat okoznak, de Orbán Viktor lát rá esélyt, hogy az ország megerősödve kerüljön ki a válságból. Arra kérte a képviselőket, hogy az előttük álló üléseken a legtöbbet hozzák ki magukból.

DICŐSÉG OLASZORSZÁGNAK, DE...

Orbán Viktor az olasz jobboldal választási győzelméről megjegyezte: dicsőség Olaszországnak, de persze ez a mai estére nem vonatkozik – utalt ezzel a magyar labdarúgó-válogatott ma esti Olaszország elleni Nemzetek Ligája mérkőzésre.

Orbán Viktor teljes felszólalását itt nézheti vissza:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.