Nemcsak Magyarországon, egész Európában az idei volt a legmelegebb nyár

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az idei nyárt volt a legmelegebb Európa történetében, a kontinensen minden eddigi rekordot megdöntő hőhullámok jelentkeztek, és az évszázadok óta nem tapasztalt szárazság miatt erdőtüzek pusztítottak – közölte az Európai Unió műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus csütörtökön.

A Copernicus klímaváltozást figyelő szolgálatának (C3S) jelentése szerint az ideinél soha nem mértek melegebbet június és augusztus között Európában.

Az adatok szerint augusztus volt a legmelegebb hónap a kontinensen, 0,4 Celsius-fokkal megdöntve a korábbi, 2021 augusztusában feljegyzett rekordot.

A 2022. augusztusi hőmérséklet Európa nagy részén 1,72 Celsius-fokkal volt magasabb, mint az 1991-2020 közötti időszak átlaga.

A felszínhez közeli, átlagon felüli levegőhőmérséklet Európában a Földközi-tenger nyugati régiójában, illetve a kontinens keleti részén fordult elő leginkább – írták.

Közölték továbbá, globálisan szintén 2022 augusztusa volt az eddigi legmelegebb hónap.

Az átlaghőmérséklet augusztusban 0,3 fokkal volt magasabb a világban, mint az 1991-2020 között mért havi átlag. A jelentés végezetül kiemelte, az éghajlatváltozás miatt egyre gyakoribb és intenzívebb a hőhullámok várhatók, amelyek az ideihez hasonló aszályokat okoznak majd.

Itthon is éreztük

Mint arról a SzegedMa korábban beszámolt, Magyarországon a 2022-es nyár volt a legmelegebb 1901 óta.

JÚNIUS VÉGÉN ÉS JÚLIUS ELEJÉN ÉRKEZETT AZ ÉV ELSŐ HŐHULLÁMA AZ ORSZÁG NAGY RÉSZÉN 35 FOK FELETTI, KELETEN, DÉLKELETEN 40 FOK KÖZELI MAXIMUMOKKAL. A NAPI KÖZÉPHŐMÉRSÉKLET ORSZÁGOS ÁTLAGA JÚNIUS 29-ÉN ÉS 30-ÁN 27,8 FOK, JÚLIUS 1-JÉN 28,2 FOK VOLT, EZEKEN A NAPOKON ILYEN MAGAS ÉRTÉK 1901 ÓTA NEM VOLT.

Nem lesz ennél jobb

Azt is megírtuk, hogy egy tanulmány szerint élhetetlenné válhat Szeged a tartós hőhullámok miatt.

A TANULMÁNYBAN KIEMELIK, HOGY A PESSZIMISTA KIBOCSÁTÁST KÖVETVE AZ ALFÖLDÖN MINDEN ÉVBEN 40 °C-OS MAXIMUMOKRA SZÁMÍTHATUNK A SZÁZAD UTOLSÓ KÉT ÉVTIZEDÉBEN, ADDIG AZ OPTIMISTÁBB JÖVŐKÉP SZERINT INKÁBB “CSAK” 38 °C-RA

Csongrád-Csanádi rekordok
A legmagasabb hőmérséklet az Alföldön több helyen meghaladta a 40 fokot és az országos napi melegrekord is megdőlt; a Kiskunfélegyházán és Hódmezővásárhely Szikáncs állomásokon mért 41,5 fok az idei nyár legmagasabb értéke is.

Előző sztori

Kormányinfo: Nem emelkedik a távhő ára, a kormány pedig saját magán kezdi a spórolást

Következő sztori

Nagy a baj: orvosi felügyelet alatt áll II. Erzsébet brit királynő