Megszavazta az Európai Parlament. baloldala: szerintük nincs demokrácia Magyarországon

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Európai Parlament 433 szavazattal, 123 ellenszavazat és 28 tartózkodás mellett elfogadta a Magyarországról szóló jogállamisági jelentést – írja az MTI.

Az uniós értékeket rendszerszintű veszély fenyegeti Magyarországon, az ország többé nem tekinthető teljes mértékben demokráciának – állították az Európai Parlament képviselői strasbourgi plenáris ülésükön elfogadott jelentésükben csütörtökön. A jelentés szerint a magyar kormány “szándékos és szisztematikus erőfeszítései miatt” romlott tovább a demokrácia és az alapvető jogok helyzete Magyarországon azóta, hogy az EP 2018-ban elindította a 7. cikk szerinti eljárást.

Az uniós szerződésekben foglalt értékek védelme 2018 óta jelentősen csökkent. A helyzetet csak súlyosbítja az unió tétlensége. A határozott uniós fellépés hiánya hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország “a választásos önkényuralom hibrid rezsimjévé” vált – írták.

Hangsúlyozták: az igazságszolgáltatás állapota, a korrupció és az emberi jogok helyzete továbbra is aggályos, akárcsak az alkotmányos és a választási rendszer működése, az igazságszolgáltatás függetlensége, a korrupció és az összeférhetetlenség és a véleménynyilvánítás szabadsága, beleértve a médiapluralizmust.

Az EP azt várja az Európai Bizottságtól, hogy használjon ki minden rendelkezésére álló eszközt, különösen a költségvetési feltételrendszerről szóló rendeletet a helyzet orvoslására. A jelentést támogató képviselők egyebek mellett arra szólították fel az uniós bizottságot, hogy ne hagyja jóvá a magyar helyreállítási tervet, amíg az ország teljes mértékben eleget nem tesz a tagállami gazdaságpolitikák összehangolását célzó európai szemeszter kapcsán megfogalmazott összes ajánlásnak.

Azt is kérik a végrehajtó testülettől, hogy vonja ki a finanszírozás alól azokat a kohéziós programokat, amelyek esetében felvetődik az uniós forrásokkal való visszaélés vagy a jogállamiság megsértésének kockázata.

A jogállamisági jelentést egy többségében baloldali pártokból álló Európai Parlament szavazta meg – önmagában csak politikai jelentőséggel bír, ténylegesen az Európai Tanács tudja ,,megbüntetni” Magyarországot. Jelenleg csak a lengyelektől lehet várni biztosan, hogy megvédik a magyarokat a Tanácsban, de nem kizárt, hogy a hamarosan megalakuló új svéd kormány is legalább tartózkodni fog, miután múlt vasárnap az ottani jobboldal győzött. A szeptemberi olasz választás után pedig kifejezetten a magyar kormánnyal szimpatizáló kormány kerülhet hatalomra Rómában, amelyik várhatóan leszavazná a magyarok megbüntetését.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője tegnap a közösségi oldalán még arról írt, hogy ,,a brüsszeli elit a magyar baloldali képviselők teljesen nyílt és lelkes támogatásával minden hazug vádaskodással elő fog állni. Így próbálják megakadályozni, hogy a magyarok megkapják a nekik járó uniós pénzeket.”

,,Megbocsáthatatlan, hogy miközben az embereket a háborús infláció és az elhibázott szankciók súlyos gazdasági hatásai sújtják, az Európai Parlament ismét Magyarországot támadja”- mondta el Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője a Magyarországról szóló jelentés plenáris vitájában. Mint mondta, a magyar emberek tavasszal amellett döntöttek, hogy nemet mondanak a magyar baloldalra és a brüsszeli kioktatásra.

Fidesz elképesztőnek tartja, hogy az Európai Parlament (EP) a mostani válságban is csak Magyarország támadásával van elfoglalva – a nagyobbik kormánypárt így reagált arra, hogy az EP csütörtökön megszavazta a Magyarországról szóló jogállamisági jelentést.

A Fidesz azt írta: miközben Európa lakosai épp az elhibázott brüsszeli szankciók miatt energiaválságtól szenvednek, a baloldali többségű Európai Parlamentnek még ebben a válságos helyzetben is az a legfontosabb, hogy Magyarországot támadja. A Fidesz szerint a brüsszeli baloldal újra és újra meg akarja büntetni Magyarországot, vissza akarja tartani az országnak járó pénzeket. Ezt azért teszik – folytatták -, mert az áprilisi választáson ismét a Fidesz-KDNP győzött, amely nem engedi be a migránsokat Magyarországra, nem engedi be az LMBTQ-propagandát az iskolákba és ellenzi az energiaválságot okozó brüsszeli szankciókat.

A közleményben a Fidesz szégyennek nevezte, hogy a magyar baloldali EP-képviselők, “élükön Gyurcsányné” ismét “saját hazájuk ellen dolgoznak”.

Előző sztori

Több kilométeren magasítják a töltést Alsó-Tiszán

Következő sztori

Hétvégén már napközben is zakatolnak a tehervonatok Szeged és Röszke között