Közélet

Meghalt II. Erzsébet brit királynő

Meghalt II. Erzsébet brit királynő

2022. szeptember 8., csütörtök
Meghalt II. Erzsébet brit királynő

Életének 97. évében elhunyt II. Erzsébet brit királynő, halálhírét helyi idő szerint fél 8-kor jelentette be a Buckingham-palota.

A királynőt életének 97., uralkodásának 71. esztendejében érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában. 1952 februárjában – édesapja, VI. György király halála után – lépett az Egyesült Királyság trónjára.

Mint arról délután mi is beszámoltunk, nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában tartózkodott orvosi felügyelet alatt. Az aggasztó hírek hallatán a család valamennyi tagja, Vilmos és Károly herceg is a birtokhoz sietett.

Halálának pillanatától elsőszülött fia, a 73 esztendős eddigi trónörökös, Károly a brit uralkodó.

Károly trónra lépése azt is jelenti, hogy az új király idősebb fia, Vilmos cambridge-i herceg a trónörökös.

II. Erzsébet volt a negyvenedik angol-brit uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmost 1066 karácsonyán a londoni Westminster apátságban Anglia királyává koronázták, de egyik elődjének sem adatott meg ilyen hosszú élet és ennyi idő a trónon.

(via MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.