Lehet, hogy mégis drágul a távfűtés

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Habár a jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy a távhőszolgáltatók a lakosságra hárítsák a megemelkedett árakat – azaz továbbra is rezsicsökkentetten kell adniuk a gázt -, hosszútávon ez nem biztos, hogy tartható lesz.

A távhővállalatok, így a Szegedi Távfűtő Zrt. is, nehéz helyzetbe került: tizenötször annyiért jutnak hozzá a földgázhoz, mint korábban. Habár Szegeden a fűtésnek nagyjából az 50%-át kiváltja a geotermikus technológia, és emiatt kevesebb gázt kell megvásárolnia az önkormányzatnak, a kevesebb mennyiségre az állami támogatás is kevesebb.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal azonban nemrég több távhőszolgáltatótól bekérette az átlagfogyasztásra vonatkozó adataikat, vagyis egyre valószínűbb, hogy a távhőszolgáltatásban sem lesz tartható az átlag feletti fogyasztás rezsicsökkentett ára.

Palkovics László miniszter azt nyilatkozta: jelenleg is az a kormány álláspontja, hogy egyelőre nem drágul a távfűtés, azonban az energiaárak szinte már követhetetlenül változnak. Mint mondta, legitim az a kijelentés, hogy ha szükséges, a kormány átértékeli a helyzetet. Hozzátette, a távhőszolgáltatások veszteségeit az állam jelenleg is kompenzálja.

A SZETÁV szolgáltatása főként társasházi szegedi lakásokban érhető el. A júliusi éves szaldószámlák alapján októbertől áprilisig egy SZETÁV-ügyfél átlagosan 24 GJ energiát használ fel – nem kizárt tehát, hogy éves szinten ekkora fogyasztási határig marad változatlan a távhődíj.

(rtl.hu)

Előző sztori

Vigyázat: ismét lendületbe jöttek az adathalászok!

Következő sztori

Erre kevés magyarázatot lehet találni