Közélet

Korszerű belgyógyászati osztályt alakítottak ki a makói kórházban

Korszerű belgyógyászati osztályt alakítottak ki a makói kórházban

2022. szeptember 25., vasárnap
Korszerű belgyógyászati osztályt alakítottak ki a makói kórházban


Európai uniós támogatással korszerű krónikus belgyógyászati osztályt alakítottak ki a makói kórházban. A Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó az Arad Megyei Tanáccsal közösen nyert támogatást a fertőző betegségek és a kórházi fertőzésekmegelőzésére és monitorozására.

A makói kórház legrégebbi épületében az egykori sebészeti osztályt újították fel a mintegy 3 millió eurós költségvetésű projekt részeként. A makói beruházás költsége 466 millió forint volt, amelyből az Európai Unió 365 millió forintot biztosított, a makói önkormányzat 66 millió forinttal támogatta a fejlesztést, a kórtermek és pihenőhelyiségek klimatizálása 35 millió forintos magyar kormányzati forrásból valósulhatott meg. A harmincágyas osztály nyolc kórtermének mindegyikéhez vizesblokk kapcsolódik.

Kallai Árpád főigazgató közölte, az átalakítások során a sebészeti osztály átkerült a korábbi krónikus belgyógyászati osztály helyére, így közelebb működik az intenzív részleghez.

A 2019 novemberében indult projekt részeként a kórházhigiénés feladatok ellátásához takarítógépeket, fertőtlenítő eszközöket vásároltak, és elkészült egy, a helyes folyamatokat rögzítő infekciókontroll-kézikönyv. Üzembe állítottak egy kézhigiénés ellenőrző rendszert, amely segítségével jól oktatható és bemutatható a helyes kézmosás folyamata gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, emellett a dolgozók kézmosási szokásainak monitorozására is használják.

A közlemény idézte Lázár Jánost (Fidesz), a térség országgyűlési képviselőjét, építési és beruházási minisztert, aki hangsúlyozta, a makóiak pártállástól függetlenül ragaszkodnak kórházukhoz, és azt várják el, helyben, jó minőségű ellátást kapjanak. Az intézmény fejlesztésének első elemeként a krónikus belgyógyászati osztály újulhatott meg, amely szolgáltatásaira óriási a társadalmi igény. A beruházás az ellátás korszerűsítése mellett hozzájárult az osztályon dolgozók munkakörülményeinek javításához.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.