Ferenc pápa szerint morális és helyes dolog fegyvereket küldeni Ukrajnának

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ferenc pápa azt mondta, hogy erkölcsileg legitim, ha a nemzetek fegyvereket szállítanak Ukrajnának, hogy segítsenek az országnak megvédeni magát az orosz agresszióval szemben – írja a Reutersre hivatkozva a Mandiner.

A katolikus egyházfő a háromnapos kazahsztáni útjáról visszatérve, a repülőgép fedélzetén nyilatkozott. Megkérdezték tőle, hogy erkölcsileg helyes-e, hogy az országok fegyvereket küldenek Ukrajnába.

Ez egy politikai döntés, amely lehet morális, erkölcsileg elfogadható, ha az erkölcsösség feltételei között történik” – válaszolta a pápa.

A pápa ezt követően az „igazságos háború” elveit fejtegette, amelyek lehetővé teszik a halálos fegyverek arányos használatát önvédelem céljából egy agresszor országgal szemben.

Az önvédelem nemcsak jogszerű, hanem a haza iránti szeretet kifejezése is. Aki nem védi meg magát, aki nem véd meg valamit, az nem szereti azt. Aki megvéd (valamit), az szereti azt” – mondta Ferenc pápa.

Előző sztori

Magyarország akkumulátor gyártó nagyhatalommá vált

Következő sztori

Közösségformáló ereje van a bornak