Képekkel és videókkal emlékezünk a királynőre

Elhunyt II. Erzsébet: ez történt csütörtökön Angliában és ez várható a következő napokban

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csütörtökön este nem sokkal fél 8 után jelentette a Buckingham-palota, hogy életének 96. évében elhunyt II. Erzsébet királynő.

Az egyesült királyság uralkodóját a Brit Nemzetközösség és az egész világ gyászolja, a világ vezető politikusai részvétüket fejezték ki a királyi családnak.

II. Erzsébet 1926-ban született Londonban, apja VI. György király volt, aki a második világháború idején uralkodott a brit szigeteken. Erzsébetet a Windsor ház tagjaként 1953 június 2-án lépett a trónra. Az első brit uralkodó volt, akinek a koronázást élőben közvetítette a BBC.

II. Erzsébet volt a negyvenedik angol-brit uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmost 1066 karácsonyán a londoni Westminster apátságban Anglia királyává koronázták, de egyik elődjének sem adatott meg ilyen hosszú élet és ennyi idő a trónon.

A brit monarchia II. Erzsébet több mint hetvenéves uralkodása alatt is rengeteget változott, de a királynő iránt tanúsított általános tisztelet nem csökkent a hét évtized alatt, a Nemzetközösség 45 országába tett gyakori látogatásainak köszönhetően évről évre nőtt. Erzsébet trónra lépése idején Winston Churchill volt az Egyesült Királyság miniszterelnöke. Uralkodása alatt fejeződött be a Brit Birodalom átalakulása, és szilárdult meg a Brit Nemzetközösség.

II. Erzsébet bármerre járt a világban tisztelettel fogadták

Idén februárban ünnepelte trónra kerülésének hetvenedik érfordulóját. Ezzel brit uralkodók közül ő ült a leghosszabb ideig a trónon, és ő a legtisztesebb kort megélt uralkodó a világon. II. Erzsébet 15 ország államfője volt: az Egyesült Királyság mellett Ausztrália, Kanada, Új-Zéland, Jamaica, Antigua és Barbuda, a Bahamák, Belize, Grenada, Pápua Új-Guinea, a Salamon-szigetek, Saint Kitts, Santa Lucia, Saint Vincent és Tuvalu uralkodója volt.

A leghosszabb ideig ült a brit trónon

A királynő orvosai szeptember 8-án, csütörtökön aggodalmuknak adtak hangot az uralkodó egészsége miatt, a hírre a királyi család tagjai is útra keltek Balmoralba, ahol II. Erzsébet az utóbbi hónapjait töltötte. Nagy-Britanniát és az egész világot megrázta ez a hír.

London Bridge művelet nevű protokoll alapján várhatóan tíz nap múlva vesznek végső búcsút egykori angliai rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor kastélyban II Erzsébettől, ott, ahol néhai édesapja és tavaly áprilisban, életének századik esztendejében elhunyt férje, Fülöp edinburghi herceg is nyugszik.

Fülöp herceg 2021 áprilisában hunyt el, Windsorban temették el, azonban nem a végleges nyughelyére. Feleségével, II. Erzsébet királynővel közös sírba temetik a VI. György király emlékkápolnában. A királyi pár 73 éven keresztül voltak házasok, mindig is úgy tervezték, hogy közös sírban fognak nyugodni.

Károly király első hivatalos nyilatkozatát csütörtökön este adta ki Erzsébet királynő halála után. „Szeretett édesanyám, Őfelsége, a királynő halála a legnagyobb szomorúság számomra, ahogy a család többi tagja számára is. Mélységesen gyászoljuk egy rajongással szeretett uralkodó és egy még jobban szeretett anya halálát” – írta. Uralkodóként első beszédét várhatóan ma intézi a britekhez.Előző sztori

Őrült meccsen győzelemmel kezdett a Fradi az Európa-liga csoportkörében

Következő sztori

Orbán Viktor: a királynő elkötelezettsége és szolgálata példa mindannyiunk számára