Közélet

Csodával határos módon rákosi vipera született a Szegedi Vadasparkban

Csodával határos módon rákosi vipera született a Szegedi Vadasparkban

2022. szeptember 27., kedd
Csodával határos módon rákosi vipera született a Szegedi Vadasparkban

Az állatkert közleménye szerint augusztus végén egy kis rákosi vipera született a Sancer-tó partján lévő terráriumban, ami azért érdekes, mert 2-3 éve csak ugyanazok a nőstény rákosi viperák éltek ott.

Mint írják, Magyarország egyik legritkább hüllőjéről van szó, amelyet már a kipusztulás fenyegetett. Bár a hazai természetvédelem egyik sikertörténete az, hogy sikerült megmenteni a kígyófajt, még viszonylag kis területen és számban élnek vadon, Szeged környékén nem fordulnak elő.

A Vadaspark Halpern Bálintnak, a Rákosivipera-védelmi Központ szakemberének segítségét kérte, aki megvizsgálta a viperákat.

Csodáról természetesen szó sincs, de zoológiai szenzációnak számít az eset, hiszen elmondása szerint ugyan erre eddig nem hallott példát ennél a fajnál, más hüllőknél előfordulhat a szűznemzés, vagy az, hogy a nőstények extrém hosszan tárolják az ivarsejteket. A választ a kérdésre majd egy genetikai vizsgálat adja meg, amelyet a Központ szakemberei végeznek el.

olvasható a közleményben.

A kis viperát elkülönítették a többiektől, így most a látogatók továbbra is csak a szülőket láthatják a naposabb órákban, amíg téli nyugovóra nem térnek a helyükön kialakított telelőüregben. Ha melegebb az időjárás, még november elején is a felszínen tartózkodhatnak rövidebb időkre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.