Az Oxfordi Egyetemen a szegedi robotkatica

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az OXfordi Egyetem matematikai intézetének és könyvtárának Imagining AI című időszakos kiállítás egyik workshopján mutatkozott be.

A szegedi robotkatica a magyar kibernetika emblematikus tárgya. A tárgy kétezres években készült működő replikáját a Neumann Társaság vitte a kiállításra.

Az eredetileg Szegedi katicabogárként elnevezett robotot Kalmár László tanítványa, a kibernetikus Muszka Dániel tervezte és építette 1956–57-ben, Király József pszichológus ötletéből kiindulva, a pavlovi feltételes reflexek modellezése céljából. A háromkerekű gépmodell automatikusan tudja követni a fényt, sípszó követésére is megtanítható, és ,,sírni” kezd, ha megnyomják valamelyik pöttyét. Ilyenkor meg is kell őt vigasztalni.

A rendezvényen az robotkatica kétezres években épített replikája mutatkozott be, amely az eredeti gép méretazonos, korszerű alkatrészekből megépített mása.

A workshop alatt közel 700-an tekinthették meg.

A szeptember 25-ig az oxfordi könyvtárban ingyenesen látogatható Imagining AI kiállítás a könyvtár és a múzeum saját gyűjteményére építve mutatja be a napjainkban széles körben alkalmazott mesterséges intelligencia technológia előfutárait az 1950-es évekig.

(via Qubit)
Kép forrása: Neumann Társaság

Előző sztori

Szeged is a baloldal által blokkolt uniós támogatásra vár

Következő sztori

Vádat emeltek a szegedi drogkereskedő család ellen