Vizsgálja az állam, hogyan támogathatná az önkormányzatokat

Jelenleg még vizsgálja az állam annak a lehetőségét, miként lehetne támogatni az energiaárak kigazdálkodása miatt bajba került önkormányzatokat – tudta meg a Délmagyar több önkormányzati érdekvédelmi szövetségtől.

A Magyar Nemzet korábban arról számolt be: több nagyváros is saját maga készül a lakosság segítségére sietni az energiaválság miatt. Szabó Gellért, a Magyar Faluszövetség elnöke szerint a kistelepüléseken minden kisebb léptékű, de a gond az nagy lehet.

– Ha az egészen kis falvaknak az áremelkedés miatt több százezres vagy akár milliós nagyságrenddel kell nagyobb költséggel tervezniük, az komoly veszélyt jelenthet – mondta az elnök.

Hozzátette: a kormányzat is érzékeli ezt a problémát.

,,Az önkormányzatokkal kapcsolatban is működik egy tárcaközi bizottság, és azon dolgoznak, hogy az energiaárak emelkedését elviselhetővé tegyék a települések számára, és ezt jogszabályi keretbe foglalják”

– fogalmazott Szabó Gellért. Hozzátette: biztosan nem lehet a megnövekedett költségeket teljesen a kistelepülésekre engedni.  A legrosszabb helyzetben a legkisebbek vannak, és azok, ahol nincs iparűzésiadó-bevétel – emelte ki.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke is azt emelte ki, hogy a hazai önkormányzatok két kategóriába sorolhatóak. Az egyikben azok vannak, ahol van adóbevétel, a másikban pedig olyanok, ahol nincs. – Sajnos az utóbbi csoportba tartozik a települések nyolcvan százaléka, ezek az önkormányzatok támogatásra szorulnak.

Azonban azokon a településeken is sok a teher, ahol van adóbevétel. Meg kell vizsgálni, hogy mekkora ezeknek a településeknek a teherbíró képessége – hangsúlyozta a Somogy megyei Tab polgármestere.

Az iparűzésiadó-bevétel nagysága és a fix áras szerződések miatt a nagyobb önkormányzatok és a nagyobb városok valamivel könnyebb helyzetben vannak.

Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke a Délmagyar kérdésére elmondta, éppen egy felmérést végeznek, ahol megnézik, hogy a gáz és a villamos energia árának növekedése miatt augusztus 1-jét követően mekkora lehet a többletköltség év végéig mindazoknál, akik az egyetemes szolgáltatói rendszerből kikerülnek.

Előző sztori

Baleset miatt lezárták az M5-ös határ felé vezető oldalát Szegednél

Következő sztori

Gyurcsányék napról napra támadják a rezsicsökkentést a Fidesz szerint