Gazdaság

Valakinek megtetszett az árstop külföldön

Valakinek megtetszett az árstop külföldön

2022. augusztus 22., hétfő
Valakinek megtetszett az árstop külföldön

Elsöprő árstopot vezet be a francia Carrefour áruházlánc, mintegy száz termék árát fagyasztják be. A céljuk ezzel az, hogy segítsék a lakosságot megbirkózni az inflációval.

Az árstop az élelmiszerektől kezdve az egészségügyi termékeken át egészen a ruházati cikkekig érvényes lesz, egészen november 30-ig - írja az Index.

Nem ez az egyetlen francia cég, amelynek a kormány nyomására cselekednie kellett: A TotalEnergies olajipari nagyvállalat és a CMA CGM hajózási óriás júliusban további lépéseket tett az árak csökkentése érdekében.Előbbi közölte, hogy szeptember 1-jétőlcsökkenti az üzemanyagárakata franciaországi töltőállomásain, míg a CMA CGM azt mondta, hogy konténerenként 750 euróval csökkenti a szállítási díjakataz Ázsiából Franciaországba importált termékeknél.

Ugyanakkor a németek sem kíméli az infláció, sőt.

oachim Nagel, a német jegybank elnökeegy német lapnakelmondta, hogy az orosz gázszállítások akadozása miatt a közelmúltban megugrottak az energiaárak. Ezért a német infláció ősszel valószínűleg 10 százalék fölé emelkedik, és ott is marad. Az euróövezet idei növekedésére vonatkozó becsléseiket tovább csökkentették a közgazdászok, és az inflációs előrejelzéseket is emelték.

Egy évvel ezelőtthöz képest a gáz ára megtízszereződött, a német ipari termelők által felszámított árak 37,2 százalékkal emelkedtek júliusig.

A német Szövetségi Statisztikai Hivatal szerint ez a valaha mért legmagasabb emelkedés.

További aggodalomra ad okot a német gazdaságban, hogy a hőhullám és a szárazság miatt a Rajna vízszintje részben a rakodásra alkalmas szint alá csökkent. Ez korlátozza a gyárak ellátását, ami szintén rontja a német növekedési kilátásokat. A múlt hónapban az IMF 1,9 százalékkal 0,8 százalékra csökkentette a jövő évi német növekedésre vonatkozó előrejelzését.

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.