Valakinek megtetszett az árstop külföldön

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Elsöprő árstopot vezet be a francia Carrefour áruházlánc, mintegy száz termék árát fagyasztják be. A céljuk ezzel az, hogy segítsék a lakosságot megbirkózni az inflációval.

Az árstop az élelmiszerektől kezdve az egészségügyi termékeken át egészen a ruházati cikkekig érvényes lesz, egészen november 30-ig – írja az Index.

Nem ez az egyetlen francia cég, amelynek a kormány nyomására cselekednie kellett: A TotalEnergies olajipari nagyvállalat és a CMA CGM hajózási óriás júliusban további lépéseket tett az árak csökkentése érdekében. Előbbi közölte, hogy szeptember 1-jétől csökkenti az üzemanyagárakat a franciaországi töltőállomásain, míg a CMA CGM azt mondta, hogy konténerenként 750 euróval csökkenti a szállítási díjakat az Ázsiából Franciaországba importált termékeknél.

Ugyanakkor a németek sem kíméli az infláció, sőt.

oachim Nagel, a német jegybank elnöke egy német lapnak elmondta, hogy az orosz gázszállítások akadozása miatt a közelmúltban megugrottak az energiaárak. Ezért a német infláció ősszel valószínűleg 10 százalék fölé emelkedik, és ott is marad. Az euróövezet idei növekedésére vonatkozó becsléseiket tovább csökkentették a közgazdászok, és az inflációs előrejelzéseket is emelték.

Egy évvel ezelőtthöz képest a gáz ára megtízszereződött, a német ipari termelők által felszámított árak 37,2 százalékkal emelkedtek júliusig.

A német Szövetségi Statisztikai Hivatal szerint ez a valaha mért legmagasabb emelkedés.

További aggodalomra ad okot a német gazdaságban, hogy a hőhullám és a szárazság miatt a Rajna vízszintje részben a rakodásra alkalmas szint alá csökkent. Ez korlátozza a gyárak ellátását, ami szintén rontja a német növekedési kilátásokat. A múlt hónapban az IMF 1,9 százalékkal 0,8 százalékra csökkentette a jövő évi német növekedésre vonatkozó előrejelzését.

(via Index)

Előző sztori

Hamarosan érkeznek az új rezsiszabályoknak megfelelő számlák

Következő sztori

Menesztették az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökét és elnökhelyettesét