Újra fellángolni látszik a konfliktus Szerbia és Koszovó között

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

„Koszovó készen áll egy esetleges szerbiai támadásra, mivel a szerb kisebbséggel való viszályok súlyosbodása újabb fegyveres konfliktushoz vezethet.” – jelentette ki Albin Kurti, Koszovó miniszterelnöke.

Mint arról a SzegedMa is beszámolt, a két ország közötti helyzet még augusztus elején vált igazán feszültté, amikor a koszovói hatóságok bejelentették: a szerbek által kiállított okmányokkal nem léphetnek be Koszovó területére, illetve az autók rendszámtábláját is le kell cserélniük koszovóira. A döntés után több határátkelőt lezártak állítólag azért, mert a koszovói szerbek tiltakozásképpen néhol lezárták az utakat.

Végül a koszovói vezetés amerikai nyomásra egy hónappal elhalasztotta az igazolványokra és a rendszámtáblákra vonatkozó határozat alkalmazását, szeptember 1-ig.

Most azonban újra fellángolni látszik a konfliktus, Albin Kurti koszovói miniszterelnök a Reutersnek azt mondta:

Nem zárhatjuk ki, hogy Belgrád ezen agresszív politikája így vagy úgy Koszovó elleni támadássá is válhat.

Hangsúlyozta, nem félnek, csak éberek. Hozzátette, hogy nem azt mondta, hogy ezen vagy a következő héten támadásba lendül Szerbia, azonban

teljesen felelőtlenség lenne kizárni a feszültségek fokozódását és az új konfliktusok lehetőségét”.

Korábban Albin Kurti elmondta, hogy a helyi szerb kisebbség lépéseit Belgrád irányítja, a tiltakozásokért a szerb kormány és Alekszandar Vucsics tehető felelőssé.

Előző sztori

Megszavazták: szegedi buszbérlettel is utazhatnak a subasaiak és a sziksósiak a helyközi járatokon

Következő sztori

Kompenzációt kapnak az ex-katás futárok