Közélet

Átmeneti megoldás született Koszovóban, amerikai nyomásra

Átmeneti megoldás született Koszovóban, amerikai nyomásra

2022. augusztus 1., hétfő
Átmeneti megoldás született Koszovóban, amerikai nyomásra

Pattanásig feszült a helyzet a szerb–koszovói határon, híradások szerint Koszovó északi, főként szerbek lakta részén megszólaltak a szirénák, pánikot keltve – számolt be a Magyar Nemzet.

A lap azt írja, a szerb hadsereg nyilatkozatban leszögezte, hogy nem történt összetűzés a határon, és a szerb erők nem lépték át az adminisztrációs vonalat. 

Később a koszovói rendőrség viszont közölte, hogy valóban dördültek lövések, amit az utakat eltorlaszoló koszovói szerbek adtak le, de nem sérült meg senki. 

Pattanásig feszült a helyzet

A helyzet akkor vált igazán feszültté, miután a koszovói hatóságok bejelentették: hétfőtől a szerbek által kiállított okmányokkal nem léphetnek be Koszovó területére, illetve az autók rendszámtábláját is le kell cserélniük koszovóira. A döntés után viszont vasárnap több határátkelőt lezártak – míg mások nyitva maradtak – állítólag azért, mert a koszovói szerbek tiltakozásképpen néhol lezárták az utakat.

A Reuters emlékeztetett rá, hogy egy évvel ezelőtt is történt hasonló, akkor a koszovói fegyveres erőket is mozgósították, a határ közelében pedig szerb vadászgépek repültek.

Keményen odaszólt Vucsics

A fejleményekre reagálva Alekszandar Vucsics szerb államfő kijelentette: sosem volt még ennyire nehéz helyzetben, mint most, egyúttal felszólított minden felet, és a nemzetközi közösséget is, hogy őrizzék meg a békét. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, amennyiben Pristina üldözni vagy bántani merészeli a szerbeket, akkor Szerbia győzni fog.

Ha nem akarnak békét, figyelmeztetek: Szerbia fog győzni

– mondta. A szerb elnök később állítólag a szerb főparancsnokságon egyeztetett a lehetséges katonai lépésekről valamilyen elfajuló provokáció esetén.

Albin Kurti koszovói albán miniszterelnök beszédében szintén arra figyelmeztetett, hogy 

a következő órák, napok és hetek nagy kihívást jelenthetnek és problémásak lehetnek. Azzal a fajta szerb nemzetisovinizmussal szembesülünk, amit jól ismerünk.

A lap emlékeztet, korábban Vladimir Dukanovics szerbiai politikus pedig arról írt a Twitterén,

minden arra utal, hogy Szerbia kénytelen lesz nácítlanítani a Balkánt”.

Ezzel arra a kifejezésre utalt, hogy Oroszország is azzal az ürüggyel indított háborút Ukrajna ellen, hogy megtisztítja a náciktól az országot.

A NATO készen áll

A NATO 3700 fős koszovói békefenntartó missziója – amelyet egyébként éppen magyar parancsnok irányít – éjjel közleményt adott ki, amelyben leszögezték:

készen állnak beavatkozni, ha a stabilitás veszélybe kerül.

FRISSÍTÉS

Egy hónappal elhalasztotta a koszovói vezetés az igazolványokra és a rendszámtáblákra vonatkozó határozat alkalmazását, szeptember 1-ig – jelentette a vajdasági Pannon RTV. Pristina közölte, ez a döntés akkor érvényes, ha a szerb–koszovói átkelőknél elhelyezett barikádokat eltávolítják.

Albin Kurti koszovói kormányfő és a helyi vezetés az Egyesült Államok kérésére döntött így – írja a szerb sajtó. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Miroslav Lajcák, az Európai Unió különleges megbízottja is üdvözölte Pristina döntését.

Kiemelt képünk archív! Forrás: MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.