Rákot okoz ez a keresett babahintőpor, leveszik a polcokról

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Annyi bejelentés érkezett, hogy rákot okoz a Johnson and Johnson babahintőpora, hogy felhagynak a gyártásával.

A Johnson and Johnson a jövő évtől leállítja talkum alapú babaporának világszerte történő értékesítését. Több tízezer bejelentés – és per – érkezett ugyanis, hogy a talkum azbesztet tartalmazott és a feljelentést tevő nőknél petefészekrákot okozott – számol be a hírről a Mirror cikke alapján a Bors.

A talkumot a földből bányásszák, és az azbeszthez közeli fugákban található, amiről ismert, hogy rákot okoz. A vállalat azonban kitart korábbi álláspontja mellett, ami szerint több évtizedes független kutatások azt mutatják, hogy a termék használata biztonságos.

A cégóriás mégis bejelentette, hogy nem gyártják tovább és átállnak a kukoricakeményítő-alapú hintőporokra. 

„EGY VILÁGMÉRETŰ PORTFÓLIÓ-ÉRTÉKELÉS RÉSZEKÉNT MEGHOZTUK AZT A KERESKEDELMI DÖNTÉST, HOGY ÁTTÉRÜNK A KIZÁRÓLAG KUKORICAKEMÉNYÍTŐ-ALAPÚ BABAPÚDER PORTFÓLIÓRA”

– áll a vállalat közleményében.

A Johnson and Johnson tavaly októberben létrehozott egy leányvállalatot, az LTL Managementet, amihez a talkummal kapcsolatos követeléseket rendelte. Azonban később csődöt jelentettek, így a pereket is fel kellett függeszteni.

A csőd előtt 3,5 milliárd dollárnyi költség megfizetésére kötelezték a céget a különböző egyezségek és ítéletek nyomán. Az ügyek között volt olyan, amiben 22 nőnek több mint 2 milliárd dollárt ítéltek meg a leányvállalattal szemben.

A JOHNSON AND JOHNSON BABAHINTŐPORT ELŐSZÖR 1984-BEN ADTÁK EL. PELENKAKIÜTÉS MEGELŐZÉSÉRE ÉS KOZMETIKAI CÉLOKRA HASZNÁLJÁK, MÉG SZÁRAZ SAMPONKÉNT IS FELHASZNÁLJÁK.

(via Bors)

Előző sztori

Megint emeli a kormány az orvosok bérét

Következő sztori

Legfeljebb 19 fokra szabad felfűteni a középületeket Németországban ősztől!