Májgyulladás-járvány veszélyére figyelmeztet Müller Cecília

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Fertőző májgyulladás (Hepatitis A) járványra figyelmezteti a fővárosi egészségügyi szolgáltatókat Müller Cecília országos tisztifőorvos egy körlevélben. Az országos tisztifőorvos azt kérte, hogy az orvosok tájékoztassák a pácienseiket a vírus terjedési módjáról, a megelőzés lehetőségeiről.

Évek óta folyamatosan csökken a fertőző májgyulladásos megbetegedések száma Magyarországon, tavaly mindössze 75 esetet regisztráltak. Ez a szám idén júliusra viszont ismét megugrott: 346 megbetegedés történt.

Ez azért következett be, mert egy új vírustörzs ütötte fel a fejét, elsősorban Budapesten.

A fertőző májgyulladás vírusa széklettel ürül és piszkos kézzel, vagy fekáliával szennyezett étellel-itallal a szájon át kerül a szervezetbe – mondta Ócsai Lajos, az egykori ÁNTSZ járványügyi főosztályának vezetője. A lappangási idő akár 15-30 nap is lehet. Pár napig tartó lázzal, étvágytalansággal, gyengeséggel és hasi fájdalommal kezdődik, melyet a sötét vizelet, a hányás, hasi fájdalmak és érzékenység, valamint a sárgaság váltanak fel.

A gyerekek gyakran tünetmentesen fertőződnek meg, de így is könnyen át tudják adni a vírust. A Hepatitis A-val szemben van védőoltás, megelőzésében nagyon fontos szerepe van az alapos kézmosásnak, a zöldségek, gyümölcsök folyóvizes lemosásának.

(HVG)

Előző sztori

Bejelentés: tömegével zárnak be a benzinkutak augusztus 20-án

Következő sztori

Pánik: nem lehet ivóvizet kapni az üzletekben a briteknél!