Egészség

Májgyulladás-járvány veszélyére figyelmeztet Müller Cecília

Májgyulladás-járvány veszélyére figyelmeztet Müller Cecília

2022. augusztus 12., péntek
Májgyulladás-járvány veszélyére figyelmeztet Müller Cecília

Fertőző májgyulladás (Hepatitis A) járványra figyelmezteti a fővárosi egészségügyi szolgáltatókat Müller Cecília országos tisztifőorvos egy körlevélben. Az országos tisztifőorvos azt kérte, hogy az orvosok tájékoztassák a pácienseiket a vírus terjedési módjáról, a megelőzés lehetőségeiről.

Évek óta folyamatosan csökken a fertőző májgyulladásos megbetegedések száma Magyarországon, tavaly mindössze 75 esetet regisztráltak. Ez a szám idén júliusra viszont ismét megugrott: 346 megbetegedés történt.

Ez azért következett be, mert egy új vírustörzs ütötte fel a fejét, elsősorban Budapesten.

A fertőző májgyulladás vírusa széklettel ürül és piszkos kézzel, vagy fekáliával szennyezett étellel-itallal a szájon át kerül a szervezetbe – mondta Ócsai Lajos, az egykori ÁNTSZ járványügyi főosztályának vezetője. A lappangási idő akár 15-30 nap is lehet. Pár napig tartó lázzal, étvágytalansággal, gyengeséggel és hasi fájdalommal kezdődik, melyet a sötét vizelet, a hányás, hasi fájdalmak és érzékenység, valamint a sárgaság váltanak fel.

A gyerekek gyakran tünetmentesen fertőződnek meg, de így is könnyen át tudják adni a vírust. A Hepatitis A-val szemben van védőoltás, megelőzésében nagyon fontos szerepe van az alapos kézmosásnak, a zöldségek, gyümölcsök folyóvizes lemosásának.

(HVG)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.