Jól állunk a gáztárolók feltöltöttségét illetően

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Magyarország gáztároló-kapacitása az egyik legnagyobb az Európai Unión belül, sőt, hazánk a töltöttség terén is az élvonalban áll – derül ki a Klímapolitikai Intézet kutatásából, hívta fel a figyelmet közösségi oldalán Orbán Balázs.

A miniszterelnök politikai igazgatója azt írja, számos uniós ország a szomszédaira van utalva a földgázellátás biztosításában, hiszen vagy nem rendelkezik tárolókapacitással (mint Észtország és Litvánia), vagy a saját kitermelése sem elegendő (mint Írország, Luxemburg és Szlovénia). Hozzátette, a legnehezebb helyzetben Németország van, ahol a betárolt földgázmennyiség az éves fogyasztás csupán 19%-át fedezi, de ha a tárolók teljesen fel lennének töltve, akkor sem érnék el a 26%-ot.

Kiemelte, ezzel szemben hazánk földgázellátása biztosított:

  • betároltuk az éves összfogyasztás 34%-át,
  • a téli fogyasztás 141%-át,
  • az éves lakossági fogyasztásnak pedig a 82%-át.

Orbán Balázs kiemelkedő eredménynek nevezte, hogy augusztus 1-jére a magyarországi tárolókba 920 millió köbméterrel több gáz került, mint azt az európai uniós gáztárolási rendelet előírja. Magyarországnak november 1-jéig ugyanis az 5 éves átlagfogyasztása 35 százalékát – 3,65 milliárd köbmétert – kell kötelezően betárolnia – hívta fel a figyelmet.

Előző sztori

2300 alkalommal zaklatta volt élettársát egy férfi

Következő sztori

Idén is elsöprő sikere volt az ÁGOTA tábornak