Farkas Sándor: a kormány kiemelt figyelmet fordít a vidékre és a gazdatársadalomra

A kormány kiemelt figyelmet fordít a vidékre és a gazdatársadalomra, erős Magyarország elképzelhetetlen erős magyar mezőgazdaság nélkül – jelentette ki az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára szombaton Ópusztaszeren.

Farkas Sándor (Fidesz) a Magyarok Országos Gyűlésén tartott előadásán azt mondta, a jelenlegi, válságok sokaságát megélő világban az ország élelmezésbiztonságát garantáló versenyképes mezőgazdaság és az ágazatot vállán vivő gazdatársadalom óriási értéket képvisel.

A kormány hosszú távú célja, hogy a magyar agrárium 20 millió ember számára legyen képes előállítani kiváló minőségű élelmiszert – tette hozzá.

A megújuló vidék, megújuló agrárium program keretében – a 80 százalékos nemzeti kiegészítéssel együttesen – a jelenlegi uniós költségvetési ciklusban 4265 milliárd forintot használhat fel Magyarország a közös agrárpolitika 2-es pillérére.

A magyar agrárstratégiai terv szerint a források 50 százalékát kifejezetten technológiai modernizációra szeretnék fordítani – mondta az államtitkár. A kormány a terveket benyújtotta Brüsszelben, számos kérdésben megegyezés született, de aláírt megállapodás még nincs.

Az idei, történelmi léptékű aszály kialakulása közös felelősség – szögezte le az államtitkár. Hozzátette: bár 187-188 ezer hektár rendelkezik vízjogi engedéllyel, csupán 115 ezer hektáron öntöznek. Az államtitkár hangsúlyozta, szemléletváltozásra van szükség, a támogatási programok mellett ezért kiemelkedő az oktatás szerepe.
    A jól működő termelői szervezetek nélkül rendkívül nehéz és drága a mezőgazdaságot működtetni – fejtette ki Farkas Sándor.

“Meg kell szervezni önmagunkat!”

– utalt arra, csak az alulról jövő együttműködés lehet hosszú távon fenntartható és hatékony.

Előző sztori

Megöltek egy magyar édesanyát és lányát Bécsben

Következő sztori

Hamarosan szimulátorral is tanulhatjuk a vezetést